Florin Cîțu: În UE nu cred că poți să plafonezi prețurile la energie. Ne vom uita la toate soluțiile pentru a ne asigura că românii nu suferă din cauza facturilor în această iarnă

Florin Cîțu: În UE nu cred că poți să plafonezi prețurile la energie. Ne vom uita la toate soluțiile pentru a ne asigura că românii nu suferă din cauza facturilor în această iarnă
Foto: Florin Cîțu / Facebook

Premierul Florin Cîțu a reiterat că nu va îngheța prețurile la energie și a precizat că Guvernul va lua măsuri pentru ca majorările de prețuri la curent și gaze să nu afecteze foarte tare populația, transmite Agerpres.

Florin Cîțu, despre situația prețurilor la energie

„Plafonarea preţurilor e mai complicat. Suntem într-o economie liberală. În Uniunea Europeană nu cred că poţi face aşa ceva. Ne vom uita la toate soluţiile pentru a ne asigura că în această iarnă românii nu vor avea de suferit de pe urma acestor facturi”, a precizat premierul Florin Cîțu, la Iași.

La finalul lunii august, într-o ședință cu reprezentanții instituțiilor din sector, prim-ministrul Florin Cîțu preciza că nu va plafona prețurile la energie. Tot atunci, premierul spunea că își asumă obiectivul de a atinge independența energetică a României.

„Am înțeles problema noastră, aceea că trebuie să și importăm energie, și nu producem exact cât avem nevoie. Să știți că de la discuția noastră m-am tot gândit și eu sunt gata să îmi asum acest obiectiv, împreună cu dumneavoastră, dar îmi asum acest obiectiv că este clar că avem nevoie de o independență energetică a României. Asta am înțeles eu din ceea ce s-a întâmplat în această perioadă, o creștere a consumului, a trebuit să creștem importul și suntem dependenți de prețul energiei din Uniunea Europeană. Am văzut că în Spania, de exemplu, s-au triplat prețurile, dar noi avem resursele pentru a avea independența energetică a României, pentru a face această independență energetică, și atunci trebuie să creștem capacitatea de producție, avem câteva programe la care lucrăm deja, dar este important pentru această guvernare – și îmi asum acest obiectiv – de a atinge independența energetică a României”, afirma liberalul.