Florin Cîțu: Unii miniștri au o performanță foarte bună, alții au rămas în urmă. Voi face o remaniere doar dacă văd că așa Guvernul va fi mai puternic / Despre unele companii de stat: Nu putem arunca bani buni în găuri negre

Florin Cîțu: Unii miniștri au o performanță foarte bună, alții au rămas în urmă. Voi face o remaniere doar dacă văd că așa Guvernul va fi mai puternic / Despre unele companii de stat: Nu putem arunca bani buni în găuri negre
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, că până acum a primit planurile de restructurare în cazul a două sau trei companii de stat. Șeful Guvernului a insistat că „nu putem arunca bani buni în găuri negre”, prin urmare e treaba miniștrilor să vină cu planurile dacă vor să mai primească bani pentru aceste companii. Cîțu a mai spus că nu-și dorește și nu e în stadiul în care să facă o remaniere a Guvernului, dar o va face și pe aceasta dacă va constata că o astfel de măsură e necesară pentru a grăbi ritmul refomelor. „Sunt miniștri care au performanță foarte bună și miniștri care au rămas în urmă. Nu o spun eu. Uitați-vă în sondaje și peste tot se vede clar”, a precizat prim-ministrul.

Florin Cîțu, despre evaluarea miniștrilor și planurile de restructurare a companiilor de stat

„Lucrurile sunt foarte simple. Evaluarea o fac aproape zilnic, ne uităm la evoluții, execuția bugetară, tot ce se întâmplă. La rectificare, e adevărat, se trage linie și vedem care a fost excuția bugetară și cum s-au executat proiectele din buget. În Legea bugetului scrie clar că ministerele care nu au făcut o execuție conform planului vor putea să piardă acei bani la rectificarea bugetară. Sunt companii de stat unde, fără reformă, nu vor primi bani, fără un plan de restructurare.

Am primit la două sau trei companii. Unele sunt cu probleme foarte mari. Dacă ministrul vrea bani pentru o companie, să meargă mai departe să vină cu planul de restructurate. Vom vedea la rectificare cine ce poate să facă. Nu putem arunca bani buni în găuri negre, banii pot merge în investiții, în alocații, nu în companii care nu au viitor. E provocarea miniștrilor să vină cu planuri de restructrurare a acelor companii. Planurile să fie credibile”, a declarat Florin Cîțu, la TVR.

Cîțu a mai spus că nu e nevoie să discute despre nemulțumirile sale cu liderii aprtidelor din coaliție: „Nu e vorba de mine, aici ci de România și banul public. Nu trebuie să mă mulțumească pe mine. Trebuie să facem aceste lucruri că doar așa putem duce economia mai departe. Altfel nu putem să depășim alte țări, Ungaria, Germania… Nici nu mai vorbim de Germania”.

Întrebat dacă sunt miniștri care nu țin pasul cu ritmul dorit de el, Florin Cîțu a răspuns: „Da, sunt miniștri care au performanță foarte bună și miniștri care au rămas în urmă. Nu o spun eu. Uitați-vă în sondaje și peste tot, se vede clar că unii miniștri au o performanță bună, comunică, explică, vin cu măsuri, chiar dacă controversate câteodată”.

„Niciodată nu-mi doresc o remaniere. Aceste lucruri se întâmplă doar dacă văd că acea decizie va duce la un Guvern mai puternic, care va implementa măsuri mai repede”, a mai precizat prim-ministrul.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)