Franța consideră că ridicarea MCV pentru România și Bulgaria este prematură

Franța consideră că ridicarea MCV pentru România și Bulgaria este prematură
Foto: pixabay

Franța consideră că ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verifiare (MCV) pentru România și Bulgaria este încă prematură. Acest punct de vedere al oficialilor de la Paris este cuprins într-un raport al Comisiei pentru afaceri europene a Senatului francez pe tema situaţiei statului de drept în Uniunea Europeană.

Ridicarea MCV pentru România și Bulgaria este prematură, conform unui raport al Senatului francez

În capitolul dedicat României și Bulgariei, se menționează că în momentul aderării la UE, cele două țări ”aveau încă deficiențe în ceea ce privește reformele sistemului judiciar și lupta împotriva corupției, precum și cu privire la criminalitatea organizată, în cazul Bulgariei”, deficiențe care ar fi putut împiedica aplicarea eficientă a legislației, politicilor și programelor UE.

”Prin urmare, un mecanism specific, mecanismul de cooperare și verificare, a fost instituit (…) pentru a permite UE să ajute celedouă țări să remedieze aceste neajunsuri, dar și să verifice în mod regulat progresul realizatîn raport cu criteriile de referință specifice definite în acest scop. Acest mecanism a fost o oportunitate de a trata problemele legate de statul de drept ca probleme post-aderare și nu ca un criteriu care justifică o amânare a aderării la Uniunea Europeană. (…) MCV a fost conceput ca un dispozitiv temporar, fiind așteptat să expire atunci când cele șase repere pentru Bulgaria și cele patru repere pentru România sunt îndeplinite în mod satisfăcător”, se menționează în document.

”Deși este general acceptat faptul că, fără MCV, voința politică a guvernelor de a pune în aplicare reformele nu ar fi fost aceeași, Bulgaria și România nu au progresat în același ritm sau în mod liniar”, se mai arată în raport.

În cazul României, oficialii francezi remarcă faptul că, deși Comisia Europeană a constatat că au fost făcute progrese în privința unora dintre recomandări, în cazul altora au existat pași înapoi față de anii anteriori.

”Comisia a observat, desigur, progrese în ceea ce privește o serie de recomandări, dar a menționat, de asemenea, că «impulsul reformei a dispărut în 2017». Ea a avertizat cu privire la «riscul de reapariție a problemelor care au fost considerate rezolvate în raportul din ianuarie 2017». (…) Evoluția situației în primele luni ale anului 2019 a fost o sursă de îngrijorare serioasă”, mai notează Senatul francez.

În aceste condiții ”Franța consideră încă prematură ridicarea MCV-ului, inclusiv pentru Bulgaria, apreciind că progresul adevărat nu poate fi confirmat doar prin angajamente politice. (…) Din punctul de vedere al Franţei, MCV trebuie menţiunt, atât timp cât obiectivele de referinţă stabilite pentru fiecare dintre cele două ţări nu au fost pe deplin atinse”, se mai precizează în raportul citat.

La finalul lunii martie, Ministerul Justițieianunța că există premise pentru ca monitorizarea MCV în cazul României să se încheie.

Ultima oră
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori
21:28 - Șerban Bubenek, despre soluții privind paturile ATI pentru COVID-19 la București: Vor fi operaționalizate unitățile mobile (VIDEO)
21:13 - Sorin Cîmpeanu: Vom debloca în scurt timp formularele prin care părinții își pot exprima intenția de vaccinare a elevilor. Nu îi vom dezavantaja în niciun fel pe cei care nu doresc sau pe indeciși (VIDEO)
20:51 - Ciprian Pandea (PNL Călărași), despre șeful interimar al Gărzii de Mediu: Alexandru Lucian Vasile era adjunctul lui Octavian Berceanu, cu care a colaborat foarte bine, și este un om cu studii în domeniu
20:50 - Cine e noul șef al Gărzii de Mediu: Fiul primarului PNL din Jegălia a fost numit interimar în locul lui Octavian Berceanu, demis de Florin Cîțu în ciuda rezultatelor semnificative
20:39 - Octavian Berceanu: Demiterea mea se reflectă direct asupra calității aerului pe care îl respirăm, a vieții pe care o ducem și a modului în care gestionăm mediul și sănătatea noastră (VIDEO)