Gabriela Firea: „Se pregătește o tentativă josnică prin care să se impună creșterea mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani”

Gabriela Firea: „Se pregătește o tentativă josnică prin care să se impună creșterea mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani”
Foto: Gabriela Firea / Facebook

Senatoarea PSD Gabriela Firea acuză Guvernul Cîțu că pregătește „creșterea mascată” a vârstei de pensionare până la 70 de ani. Declarația vine în contextul în care, miercuri seară, ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmase că nu e de acord ca unii bugetari să iasă la pensie de timpuriu, apoi să se reangajeze tot la stat și să cumuleze pensie cu salariu. „Am apreciat că ar fi bine să dăm această oportunitate să lucreze, dacă vor, în sistemul public, până la o vârstă chiar mai înaintată, de 70 de ani de exemplu, dar să nu mai cumuleze şi pensia în momentul în care au salariul de la stat”, a declarat ministrul liberal al Muncii, în acest context.

În schimb, Gabriela Firea susține că dacă s-ar lua o astfel de măsură și oamenii vor fi nevoiți să aleagă între salariu și pensie, atunci acestora li s-ar încălca dreptul constituțional de a munci. Senatoare PSD a mai susținut că e „o manipulare incalificabilă” afirmația că un pensionar angajat în aparatul bugetar încasează două venituri de la stat.

Gabriela Firea acuză guvernanții că vor să crească vârsta de pensionare

„Râdem, glumim, dar e cât se poate de grav ce se întâmplā! Se pregătește o tentativă josnică prin care să se impună creșterea mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani. O persoană care va fi OBLIGATĂ să opteze între pensie și salariul de la stat este, de fapt, obligată fie să renunțe la dreptul constituțional de a munci pentru a-și primi pensia, fie să se pensioneze mai târziu decât prevede legea, renunțând la dreptul său patrimonial. Asta pune la cale guvernul austeritātii!!

Este o manipulare incalificabilă afirmația că un pensionar angajat la stat ar primi două venituri de la stat! Pensia nu este un venit de la stat! Statul doar restituie un drept deja câștigat prin contribuțiile plătite până la vârsta de 65 de ani. Acest drept patrimonial e garantat de Constituție și nu poate fi condiționat în niciun fel”, a scris Gabriela Firea, joi, într-o postare pe Facebook.

Social-democrata a mai precizat că un pensionar din sistemul de contributivitate, care s-a pensionat la termen, e îndreptățit să ia pensia pentru care a contribuit chiar dacă alege să se reangajeze la stat.

Firea a explicat apoi care sunt cele două situații în care, în opinia sa, cumulul pensiei cu salariul nu e permis:

  • „în cazul pensionării anticipate (ceea ce indică incapacitatea de a mai munci din partea persoanei respective, deci nu s-ar putea justifica reangajarea nici la stat, nici la privat) sau
  • în cazul celor plătiți cu pensii speciale (care nu au contribuit pentru banii primiți drept pensie specială)”.

Firea a mai spus că dacă Turcan ar aplica măsură pe care a enunțat-o, efectele ar fi un deficit uriaș de angajați în mai multe profesii, de exemplu în rândul profesorilor și medicilor din mediul rural, și scăderea competenței în administrația publică, prin plecarea celor cu experiență.

„În concluzie, efecte negative pe toatā lumea!”, a mai scris Gabriela Firea, pe Facebook.

Ce declarase Raluca Turcan despre cumulul pensiei cu salariul de la stat

Reacția social-democratei Gabriela Firea vine după ce, miercuri seară, ministrul Muncii, Raluca Turcan, declarase că există un „trend considerabil” al bugetarilor care se pensionează și apoi se reangajează la stat, primind astfel și pensie, și salariu.

„Văzând acest trend, care e unul considerabil, adică de oameni ieşiţi în pensie care se reangajează la stat, am apreciat că ar fi bine să dăm această oportunitate să lucreze, dacă vor, în sistemul public, până la o vârstă chiar mai înaintată, de 70 de ani de exemplu, dar să nu mai cumuleze şi pensia în momentul în care au salariul de la stat”, a declarat Turcan.

Ministrul a precizat, totuși, că persoanele în cauză vor putea cumula și pe viitor pensia cu un salariu din mediul privat.

Raluca Turcan a mai afirmat atunci că într-un an și jumătate – doi ar trebui să avem o nouă Lege a pensiilor, inclusiv dosarele recalculate după noua formulă.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”