Guvernul a corectat Ordonanţa de Urgenţă cu măsurile din energie la doar o zi după ce a aprobat-o

Guvernul a corectat Ordonanţa de Urgenţă cu măsurile din energie la doar o zi după ce a aprobat-o
Foto: Guvernul României / Facebook

Guvernul Ciucă s-a reunit miercuri, într-o ședință online, pentru a corecta Ordonanța de Urgență privind măsurile în criza facturilor la energie și gaze, Ordonanță adoptată cu doar o zi înainte.

Guvernul a corectat OUG cu măsurile ce vizează facturile

Tema şedinţei de Guvern online e „îndreptare eroare materială – neconcordanţă între conţinutul corpului principal şi anexă, în conformitate cu noile plafoane la gaze naturale, din OUG pentru modificarea şi completarea OUG nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea OG nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, proiect aprobat în cadrul şedinţei Guvernului din 25 ianuarie 2022”, se arată în informarea Guvernului.

Ședința a durat jumătate de oră.

La final, informează HotNews, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a explicat ce anume a fost modificat: „Îndreptarea erorii din Anexă a vizat majorarea volumului total de consum gaze naturale de 1000 mc plus max zece la suta de la 1100 la 1200 plus o abatere 10 la suta, în total 1320 mc”

Noile măsuri decise de Guvern privind facturile la energie și gaze

Marți, Guvernul Ciucă a anunțat că a adoptat o Ordonanță de Urgență ce cuprinde noi măsuri de compensare și plafonare a facturilor.

„Pentru populaţie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei pe kWh energie şi 0,31 lei pentru kWh la gaze, indiferent de consum.
Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kWh energie sau 300 metri cubi de gaze se va plăti 0,68 lei pentru kWh la energie şi circa 0,22 lei pentru gaze, toate taxele fiind incluse”, a declarat, după ședință, premierul Nicolae Ciucă.

La rândul său, Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, a susținut că ANPC are de acum posibilitatea să dea amenzi chiar și de 200.000 de lei furnizorilor care nu calculează facturile ținând cont de lege. Popescu a mai spus că facturile întocmite greșit trebuie recalculate de furnizori.

Noile măsuri de compensare și plafonare nu se aplică retroactiv.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`