CORONAVIRUS | Guvernul a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile. Măsurile luate în ședința de luni

CORONAVIRUS | Guvernul a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile. Măsurile luate în ședința de luni
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE, 14 septembrie, ora 14.40: Guvernul Orban a prelungit starea de alertă cu încă o lună. Hotărârea intră în vigoare de marți, 15 septembrie. Ședința Executivului afost precedată de o reuniune a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în care s-a votat propunerea către Guvern a noilor măsuri de relaxare, dar și regulile anti-coronavirus din ziua votului la alegerile locale.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat apoi ce trebuie să facă alegătorii și membrii secțiilor de votare, pentru a limita pe cât posibil răspândirea bolii.

Iar printre măsurile de relaxare se numără posibilitatea organizării de demonstrații în limita a 100 de persoane. De asemenea, Raed Arafat a precizat că industria HoReCa poate organiza seminare și workshopuri, respectând regulile de organizare stabilite anterior. Totodată, au fost scoase sporturile de contact de pe lista sporturilor care sunt limitate în această perioadă.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Guvernul PNL se reunește în ședință luni, de la ora 12.00, pentru a adopta Hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu încă o lună. Discuția va fi precedată de o reuniune a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în care se vor stabili măsurile de relaxare ce pot intra în vigoare, dat fiind că epidemia de coronavirus încă reprezintă un pericol major. Premierul Ludovic Orban a precizat deja că una dintre ele va fi reluarea adunărilor publice, dar doar în anumite condiții de protecție sanitară. Prelungirea stării de alertă nu a putut fi stabilită la ședința de Guvern de joia trecută deoarece a lipsit avizul Consiliului Legislativ.

Guvernul prelungește starea de alertă, în contextul epidemiei de coronavirus

Guvernul Orban se reunește în ședință, luni, pentru a adopta Hotărârea de prelungie a stării de alertă cu încă 30 de zile. Înainte, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va stabili măsurile de relaxare ce pot fi aplicate în contextul crizei COVID-19.

„Deocamdată am agreat să permitem reluarea adunărilor publice, manifestaţiilor. Sigur că am fost favorabil ideii de a permite organizarea de adunări publice, de manifestaţii, în condiţiile de protecţie sanitară care sunt stabilite pentru alte evenimente. Cel mai probabil, cât e permis şi acum la adunările electorale: 100 de persoane în aer liber, cu distanţare fizică, cu obligaţia de a purta mască”, a declarat premierul Ludovic Orban.

„Nu vreau să mai comenteze cineva că vrem să cenzurăm dreptul de manifestare al oamenilor”, a ținut să precizeze șeful Guvernului.

Orban a mai spus că alte măsuri de relaxare vor fi decise în funcție de opinia specialiștilor din CNSU.

Prelungirea stării de alertă nu a putut fi stabilită în ședința de Guvern de joia trecută pentru că nu a existat avizul Consiliului Legislativ.

România e în stare de alertă din data de 15 mai. De atunci, ea a fost prelungită la jumătatea fiecărei luni, din cauza epidemiei de coronavirus.

Ludovic Orban, despre revenirea la starea de urgenţă: Nu există un astfel de scenariu

Premierul Ludovic Orban a exclus categoric posibilitatea ca România să revină la starea de urgență.

„Nu există un astfel de scenariu. De cinci săptămâni am oprit creşterea numărului de infectări cu coronavirus, ba chiar avem două săptămâni cu o tendinţă de uşoară descreştere. Sigur, descreşterea nu este aşa cum ne-am dori-o, dar situaţia e sub control”, a afirmat Orban.

Acesta a insistat că nu poate fi vorba despre revenirea la starea de urgență, în condițiile în care „capacitatea de tratament nu este depăşită, toate structurile sistemului de sănătate au posibilitatea şi fac faţă la situaţia în care ne găsim”.

Bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns, duminică, la 103.495 de îmbolnăviri și 4.163 de fatalități. Asta după depistarea pozitivă a încă 1.109 de persoane și decesul a încă 36 de pacienți COVID-19. Potrivit celui mai recent raport al Grupului de Comunicare Strategică, publicat duminică, ora 13.00, un număr de 43.025 de români infectați au fost declarați vindecați și 11.283 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

Ultima oră
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”
20:51 - Proiecțiile sugerează un rezultat strâns la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
20:25 - Comuniștii au câștigat alegerile locale din Graz. Surpriză în orașul austriac care avea același primar de aproape două decenii
19:54 - Alegeri federale Germania, rezultate exit-poll: Social-democrații sunt pe prima poziție, cu un avans fragil față de CDU
19:49 - Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat
19:09 - Daniel Fenechiu: Florin Cîțu a spus că prioritatea este refacerea coaliției / Nu cred că se pune problema unei „epurări” în PNL. Personal cred că ar trebui analizată conduita manifestată sâmbătă la adresa lui Klaus Iohannis (VIDEO)
18:45 - Loto 6/49. Rezultate Loto 6/49, Joker, Noroc Plus și Super Noroc