Parlamentul dezbate și votează marți moțiunea de cenzură depusă de PSD, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor. Jos Guvernul Cîțu!”. Documentul a fost inițiat de 157 de senatori social-democrați și are nevoie de 234 de voturi pentru a conduce la demiterea cabinetului condus de Florin Cîțu, președintele PNL.
Premierul a anunțat că parlamentarii PNL vor participa la ședință, însă nu vor vota moțiunea.
„Este o decizie pe care o luăm de fiecare dată când avem astfel de situații. Parlamentarii Partidului Național Liberal vor participa la moțiunea de mâine (marți, n.r.), dar nu vor vota, deci vor fi prezenți, nu vor vota. Aceasta este decizia luată astăzi în BEX. Celelalte au fost doar discuții politice referitoare la strategia noastră în perioada următoare”, a declarat președintele PNL, luni, după ședința Biroului Executiv al liberalilor.
Totuși, liberalii care îl susțin pe Ludovic Orban ar urma să nu participe la ședință.
USR și AUR au anunțat că vor susține moțiunea, însă chiar și așa PSD consideră că „singurul element de incertitudine este USR PLUS”, context în care le-a invitat să voteze la vedere.
„Cei 157 de parlamentari ai PSD, senatori și deputați, vor vota la vedere. Îi invităm și pe cei de la AUR și USR să își asume, la fel ca noi, acest vot de blam la adresa lui Florin Cîțu și a acoliților lui. Să știți că grupurile parlamentare au fost cele care au solicitat conducerii partidului să dăm dovadă de transparență la votul de mâine, în condițiile în care PSD, în toată această perioadă, a fost acuzat pe nedrept de blat politic”, a afirmat Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele PSD.
La rândul lor, AUR și USR au anunțat că vor vota la vedere.
Potrivit Articolului 113 din Constituția României, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Același articol mai stipulează, printre altele, că dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.