Guvernul Ciucă pregătește certificatul verde pentru accesul la locul de muncă. Cât timp vor putea fi testați gratuit angajații de la stat

Guvernul Ciucă pregătește certificatul verde pentru accesul la locul de muncă. Cât timp vor putea fi testați gratuit angajații de la stat
Foto: Inquam Photos / George Călin

PSD pregătește în cadrul coaliției cu PNL și UDMR extinderea condițiilor pentru obținerea certificatului verde. Mai precis, românii angajați la stat care nu vor fi vaccinați, vor fi dați afară, susțin parlamentarii social-democrați și național-liberali.

Florin Bodog, parlamentar PSD, fost ministru al Sănătății, a explicat pentru B1 TV, joi seară, că alianța PNL și PSD pregătește un „ultimatum” pentru angajații din sistem, timp în care se vor putea testa pe banii statului, după care vor trebui să se vaccineze. În caz contrar, vor fi dați afară.

„Prima variantă este de 30 de zile, a doua de 60 de zile (n.r. – perioada în care accesul la locul de muncă se va face în baza unui test), asta pentru că în situația în care persoana care dorește să se vaccineze astăzi, certificatul nu are cum să fie emis mai devreme de 40-45 de zile. Asta dacă nu cumva se vaccinează cu vaccinul care presupune o singură doză”, a declarat Bodog, pentru B1 TV.

Senatorul PSD a explicat și de ce PSD a votat împotriva certificatului verde, în varianta propusă de PNL, susținută categoric de către USR.

„Dacă certificatul verde ar fi trecut în forma inițială, angajații nevaccinați ar fi fost suspendați 30 de zile, iar în spitale nu ar mai fi lucrat nimeni, personalul ar fi fost suspendat. 

Există spitale în care rata de vaccinare este de 40%. Dacă am fi aplicat această suspendare a contractului de muncă, cine ar mai fi avut grijă de bolnavi?”, a declarat Bodog.

Polițiștii refuză certificatul verde COVID

Se anunță proteste de amploare în România. Anunțul lui Bodog a fost făcut la o săptămână după ce polițiștii au depus plângere la Avocatul Poporului, prin intermediul căreia s-au poziționat ferm împotriva condiționării dreptului la muncă.

De asemenea, joi, 25 noiembrie, Diana Șoșoacă a avertizat alianța de guvernare că va pregăti mișcări de stradă alături de George Simion, dacă pașaportul pentru dreptul la muncă va fi implementat.

„Nu știu cum e armata, că e cu ordin, cu ascultare și cu supunere, dar vă spun în calitate de jurist că există principiul lui Thoreau – dreptul la nesupunere civică”, l-a avertizat Șoșoacă pe Ciucă.

„În momentul în care veți avea pașaportul verde sau poate instituți pașaportul kaki aprobat în Parlament și veți impune vaccinarea obligatorie, vă spun, eu voi scoate cât de mulți români pot în stradă şi cred că şi George Simion la fel şi aveţi cuvântul meu că veţi avea parte de cea mai mare nesupunere civică prin care poporul român îşi va redobândi libertatea, că tot vine 1 Decembrie”, a răbufnit Diana Șoșoacă.

Ultima oră
14:12 - Lovitură pentru Celentano în Las Fierbinţi. Cui a vrut Pro TV, de fapt, să-i distribuie rolul!
14:11 - Bogdan Aurescu, reacție fermă la declarația lui Serghei Lavrov: Poziția Rusiei despre scutul antirachetă din România, complet eronată. Sistemul de apărare antirachetă al NATO, strict defensiv
13:54 - Încă un caz suspect de infectare cu varianta Omicron, în județul Vaslui: „Acum așteptăm de la București rezultatul secvențierii”
13:47 - O concurentă de la SuperStar a ridicat publicul și juriul în picioare: „Ești o amazoană! Ești frica mea!”
13:26 - Ministrul Sănătății îndeamnă la echilibru. Alexandru Rafila: Este foarte greu să vii în acest moment să discuți despre obligativitatea vaccinării. Informarea și dezvoltarea spiritului de responsabilitate, cea mai bună soluție (VIDEO)
13:22 - Gândește flexibil, nu pozitiv, pentru a scăpa de stările depresive
13:15 - Guvernul pregătește certificatul COVID pentru locul de muncă și accesul în biserici. Nicolae Ciucă: „Sperăm ca până la finalul anului să avem această lege” (VIDEO)
13:12 - România are peste 500 de paturi ATI disponibile pentru pacienții bolnavi de COVID-19. Sunt internate 1.076 persoane în stare gravă
13:07 - Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu reprezentanții cultelor: Este o modalitate de dialog pe care o vom continua și cu ceilalți reprezentanți ai societății civile (VIDEO)
13:00 - Cifrele COVID-19 în România. 9 județe „galbene”. Restul țării, în scenariul „verde”