În plin scandal al facturilor uriașe, președintele ANRE, Dumitru Chiriță, a plecat în vacanță în Republica Dominicană

În plin scandal al facturilor uriașe, președintele ANRE, Dumitru Chiriță, a plecat în vacanță în Republica Dominicană
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În plin scandal al facturilor uriașe la energie și gaze, Dumitru Chiriță, președintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a plecat în concediu în Republica Dominicană, informează cursdeguvernare.ro, care citează surse din cadrul instituției.

Rolul Autorității e de reglementare a pieței energiei și a gazelor naturale. Printre altele, ANRE stabilește prețurile pentru furnizori, crează cadrul de reglementare și gestionează liberalizarea celor două pieței. Cât de bine și-a îndeplinit acest rol se vede azi în facturi.

Dumitru Chiriță, șeful ANRE, în vacanță în Republica Dominicană

Oficial, Chiriță și-a luat concediu din motive medicale. În fapt, însă, el a plecat în vacanță în Republica Dominicană, spun surse din ANRE.
El lipsește de vinerea trecută, iar luni a fost văzut în zona Punta Cana a insulei.

Jurnaliștii de la cursdeguvernare.ro au încercat să ia legătura cu el, dar nu au reușit.

ANRE se află zilele acestea în plin proces de control la furnizorii de energie, operațiune începută abia săptămâna trecută. Controalele lor sunt dublate de verificările făcute de ANPC. Companii precum Enel, Electrica Furnizare, Gaz Vest au fost amendate pentru că au emis facturi fără a respecta legislația în vigoare. Facturile vor trebui refăcute.

Conducerea ANRE, controlată de PSD

Dumitru Chiriță a fost numit la conducerea ANRE de către PSD, în noiembrie 2017, fiind fost deputat al acestui partid. Potrivit declarației de avere, el a câștigat în această funcție suma de 700.000 de lei în anul 2020.

Întrebat, miercuri, despre o posibilă schimbare a conducerii ANRE, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a precizat că „nu știu dacă ANRE trebuie să urmărească facturi”. Acesta a mai afirmat că întâi trebuie găsiți vinovații pentru facturile greșit calculate.

La finele anului trecut, Alexandru Stănescu, fratele lui Paul Stănescu, secretarul general al PSD, a fost votat de Parlament ca membru al Comitetului de Reglementare al ANRE. Alexandru Stănescu nu s-a obosit nici măcar să vină la audieri în Parlament. Numirea lui a fost contestată de USR la Curtea Constituțională.

Întrebat, la acea vreme, de ce PSD îl susține pe Alexandru Stănescu, deși acesta nu are niciun fel de experiență în domeniu, Ciolacu a răspuns: „E un fost parlamentar, mi se pare două mandate, a fost preşedinte şi de comisie. A contat foarte mult că e unul dintre foştii parlamentari care nu au mai avut locuri pe liste la parlamentare”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest