Ioan Rus: Listele electorale au fost actualizate. Sunt peste 18 milioane de persoane cu drept de vot

Ioan Rus: Listele electorale au fost actualizate. Sunt peste 18 milioane de persoane cu drept de vot

Ministrul Adminstrației și Internelor Ioan Rus a declarat, în cadrul unei conferințe de presă de marți, că listele electorale au fost actualizate și se vor actualiza în continuare. Conform celei mai recente actualizări, sunt peste 18 milioane de persoane cu drept de vot. De asmenea, sunt organizate peste 18 mii de secții de votare în țară și străinătate.

Ministrul a făcut și mai multe precizări cu privire la organizarea votului. Astfel, s-a format o Comisie de transparență și monitorizare a votului, formată din șapte organizații neguvernamentale care și-au expirmat dorința să participe. Sunt binevenite să se alăture Comisiei și orice alt ONG din România.

 „Reprezentanții sociețății civile și-au manifestat interesul pentru a asista la diverse acțiuni ale Ministerului, cum ar fi: realizarea filtrelor rutiere organizate pentru descurajarea turismului electoral, să însoțească în calitate de observatori personalul Ministerului care asigură paza și transportul urmelor de vot, să asiste la luarea în pază a secțiilor de votare,” a mai adăugat Ioan Rus.

Nu în ultimul rând, ministrul a făcut precizări legate de combaterea eventualelor tentative de fraudare a votului.

„Ca urmare a informatiilor apărute în presă conform cărora s-ar intenționa cumpărarea de acte de identitate pentru ziua referendumului, atrag atenția că faptele de acest tip sunt incriminate de lege. Atrag atenția, de asemenea, că împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de a participa la referendum se pedepsește cu închisoare de la șase luni la cinci ani și interzicerea unor drepturi,” a avertizat acesta.

Până sâmbătă, MAI va ține conferințe de presă zilnic, pentru a ține publicul informat cu privire la procesul referendumului.

Ioan Rus, precizări cu privire la organizarea referendumului

Embed: " />

Ultima oră
09:15 - Un român din Dolj a săpat în curte pentru o piscină. Dar, ce a găsit îngropat acolo, l-a lăsat mască! S-a îmbogăţit pe loc!
08:39 - Care este starea de sănătate a lui Benone Sinulescu. Anunț important pentru fanii artistului
08:19 - De astăzi, românii nevaccinați anti-COVID-19 care se întorc din Grecia sunt obligați să intre în carantină
23:58 - Incendiu la groapa de gunoi a municipiului Arad, în zona CET. A fost emisă avertizare RO-ALERT pentru localitățile de pe direcția de propagare a fumului (FOTO)
23:47 - Un copil de 4 ani a murit, după ce mașina condusă de mama lui s-a răsturnat într-un pârâu din Caraș-Severin. Femeia nu avea permis, iar în mașină se mai aflau alți trei copii ai săi
23:22 - Urși filmați pe străzile localității Borca. IJJ Neamț: De fiecare dată când sunt martorii unor astfel de situații, cetățenii să sune la 112 și să nu încerce să se apropie (VIDEO)
22:59 - O fetiță de 5 ani a murit și o altă fată, de 6 ani, a fost rănită în județul Mureș. Un copac smuls de furtună a cazut peste ele
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie