Ioana Mihăilă, despre certificatul verde obligatoriu pentru angajați: Este deja destul de târziu

Ioana Mihăilă, despre certificatul verde obligatoriu pentru angajați: Este deja destul de târziu
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru al sănătăţii Ioana Mihăilă a declarat miercuri seară, la Profit News, că este important ca legea să fie adoptată cât mai repede, însă ”deja destul de târziu”.

„Deja este destul de târziu. Adoptarea proiectului de lege este bine să fie oricând, însă cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a afirmat Ioana Mihăilă la Profit News.

PSD și AUR au votat împotrivă

„Pe de o parte, mă surprinde discursul PSD care ţine să menţioneze că are specialişti pe sănătate şi totuşi aleg să meargă pe varianta politică şi să nu meargă pe varianta acestui certificat verde”, a mai spus aceasta.

Aceasta mai spune că USR, este dispus să discute despre variante ale certificatului verde, dar trebuie un consens politic pentru adoptarea legii.

”Cred că este bine ca toate forţele politice să discute şi să găsească o formă cât mai acceptabilă, dar care să nu-şi piardă eficienţa”, a mai spus Mihăilă.

Senatul a respins, miercurea trecută, proiectul de lege PNL – UDMR care vizează introducerea certificatului verde pentru angajaţii din anumite domenii. PSD și AUR au votat împotrivă.

Proiectul a fost respins de Senat cu 67 de voturi „pentru” și 60 de voturi „împotrivă”. Pentru adoptare, fiind vorba de o lege organică, erau necesare 69 de voturi. PSD și AUR au votat împotriva proiectului de lege. Proiectul de lege merge la Camera Deputaților care e decizională.

Ce prevedea proiectul de lege

  • propunerea legislativă stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus şi rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).
  • personalul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.
  • personalul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.
  • se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi.
  • și vizitatorii acestor instituţii trebuie să se supună aceloraşi reguli.
  • costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate de către personalul unităţilor publice.
Urmăriți B1TV.ro și pe