Iohannis, absent de la cea mai importantă conferinţă internaţională de securitate

Iohannis, absent de la cea mai importantă conferinţă internaţională de securitate

Președintele Klaus Iohannis va absenta de la una dintre cele mai importante reuniuni internaţionale.
Şeful statului nu va fi prezent la Conferinţa de securitate de la München, forumul mondial de dezbatere a crizelor şi conflictelor de pe glob şi a politicii de securitate.
Recent, preşedintele a fost surprins la München, împreună cu soția sa, Carmen Iohannis, probabil pentru cumpărături, înainte de a pleca în vacanţă, la Tenerife (Detalii AICI).
În absenţa şefului statului, România va fi reprezentată la Conferinţa de la München de ministrul Apărării, Mihai Fifor, transmite Deutsche Welle.
Conferinţa de securitate de la München este o platformă unică la nivel mondial a elitei internaţionale în materie de politică de securitate. În niciun alt loc din lume nu se reunesc, într-un spaţiu atât de restrâns, atât de numeroşi reprezentanţi ai guvernelor, chiar şi inamice, şi experţi în materie de securitate, scrie flux24.ro.
Însemnătatea evenimentului nu rezidă doar în programul adoptat. Chiar mai importante decât acesta sunt discuţiile informale între participanţi, pe culoare şi în camerele de hotel, posibilitatea ca aceştia să intre în contact personal, să-şi exprime poziţiile, să traseze linii roşii sau să facă schimb de idei vizând rezolvarea unor conflicte. Conferinţa oficială cu ale sale 30 de dezbateri tematice şi 120 de vorbitori înscrişi la cuvânt este doar „vârful aisbergului”, în comparaţie cu cele 2000 de aşa-numite „bilaterals” înscrise în program, după cum a subliniat gazda reuniunii, fostul ambasador german Wolfgang Ischinger, punctează publicaţia germană.
La conferinţă sunt aşteptaţi 21 de şefi de stat şi de guvern, între care preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, premiereulbritanicTheresa May, premierul francez Edouard Philippe, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi premierul turc Binali Yildirim.
Germania va fi reprezentată de ministrul de Externe, Sigmar Gabriel, şi colega sa de la Apărare, Ursula von der Leyen.
Din Rusia va sosi ministrul de Externe Serghei Lavrov, iar SUA vor fi reprezentate de ministrul Apărării, Jim Mattis, şi de consilierul pe teme de securitate H.R. McMaster, precum şi de o delegaţie a Congresului.