Iohannis convoacă joi CSAT-ul pentru „analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”

Iohannis convoacă joi CSAT-ul pentru „analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”
Președintele Klaus Iohannis. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru o analiză privind „posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”. Reuninea va avea loc joi, de la ora 14.00.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni.

Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului se află analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”, se arată într-o informare oficială.

Candidat la prezidențiale, propulsat în finală de o campanie suspectă pe TikTok

Reacția vine după ce candidatul independent Călin Georgescu s-a calificat surprinzător în finala prezidențială, după o campanie agresivă purtată în online, mai ales pe TikTok. Există suspiciunea că popularitatea acestuia n-a crescut organic pe rețelele sociale. Influenceri au recunoscut apoi că au primit bani să-l susțină. În schimb, Georgescu a raportat zero lei cheltuieli la AEP.

În acest context, CNA a inițiat o procedură pentru ca o Direcție din cadrul Comisiei Europene să investigheze rețeaua chineză de socializare TikTok deoarece a permis campania politică a lui Călin Georgescu, în ciuda propriilor standarde.

„Dacă la final Comisia va constata o încălcare a Digital Services Act, discutăm deja de niște sancțiuni care ajung până la cifra globală, procent din cifra globală de afaceri a companiei în cauză. Deci nu discutăm despre niște sancțiuni simbolice”, a explicat Valentin Jucan, vicepreședinte CNA, pentru B1 TV.

Doi candidați la prezidențiale au cerut anularea primului tur

De asemenea, Sebastian Constantin Popescu, din partea Partidului Noua Românie, și Cristian Vasile Terheș, susținut de PNCR, au depus la Curtea Constituțională sesizări prin care au cerut anularea primului tur al prezidențialelor.

„În această contestație depusă la CCR în calitate de candidat am cerut anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală, ca urmare a modului în care Călin Georgescu a ales să-și finanțeze campania electorală în mod nelegal, netransparent și fără să declare niciun leu în contul de campanie, conform raportului publicat deja de AEP.

Nu ai cum să ajungi în funcția de președinte al României înșelând milioane de români, spunându-le că tu te bați cu Sistemul cu mâinile goale și ai niște vizualizări uriașe numai pe TikTok, potrivit rapoartelor făcute de o asociație, peste 160 de milioane de vizualizări în 30 și ceva de zile. Nu e posibil omenește să ai o asemenea expunere media pe o rețea socială cu zero lei”, a declarat Sebastian Constantin Popescu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`