Iohannis, Predoiu și alți politicieni se laudă că susțin lupta anticorupție, dar lasă DNA fără bani. Șeful DNA le cere procurorilor din subordine să facă economie la hârtie și electricitate (VIDEO)

Iohannis, Predoiu și alți politicieni se laudă că susțin lupta anticorupție, dar lasă DNA fără bani. Șeful DNA le cere procurorilor din subordine să facă economie la hârtie și electricitate (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis, Cătălin Predoiu (PNL), ministrul Justiției, dar și alți politicieni se întrec în mesaje de susținere pentru lupta anticorupție. Cu toți pretind că sprijină DNA în efortul ei de a curăța România de acest flagel. Cât de real e acest ajutor au arătat Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir în ediția de marți a emisiunii „Bună, România!”, difuzată pe B1 TV.

Cei doi au prezentat o circulară obținută pe surse, circulară transmisă de șeful DNA, Crin Bologa, în cadrul instituției, prin care acesta îi îndemna pe procurorii din subordine să facă economie la curent și hârtie.

Practic, în timp ce se laudă cum susțin ei lupta anticorupție, politicienii lasă DNA fără bani, Direcția funcționând acum ”pe avarii”.

E un atac silențios și eficient împotriva luptei anticorupție, căci politicienii nu mai trebuie să lase DNA fără puteri, stârnind furia publică, ci pur și simplu îi sugrumă activitatea, lăsând-o fără bani. În acest timp, ei pozează în mari susținători ai DNA, iar românii sunt tot mai dezamăgiți de bilanțul tot mai subțire al instituției.

Iohannis: Lupta împotriva corupției a fost și rămâne un obiectiv al mandatelor mele de președinte

„Cu începuturi inerent timide și marcate de clarificări ale statutului, dificultăți organizatorice sau uneori legate chiar de lipsa voinței politice de a asigura funcționarea acestei instituții, Direcția Națională Anticorupție a făcut progrese mari, ajungând un model la nivel european, furnizor de expertiză și bune practici în lupta împotriva corupției.

Parcursul DNA nu a fost, însă, lipsit de obstacole, regrese sau chiar eșecuri punctuale. Ele trebuie să fie evaluate onest, obiectiv, pentru că numai așa se poate învăța din lecțiile trecutului, păstrând mereu în minte obiectivul unei constante îmbunătățiri a activității, în slujba societății și a binelui comun.

Lupta împotriva corupției a fost și rămâne un obiectiv al mandatelor mele de Președinte al României”, a declarat președintele Iohannis, marți, la evenimentului „20 de ani de luptă împotriva corupției”, organizat de DNA.

Predoiu: Ministerul Justiţiei va sprijini în continuare combaterea corupţiei

Cătălin Predoi (PNL), ministrul Justiției, a declarat și el, la rândul său, chiar de mai multe ori că susține lupta anticorupție.

„Ministerul Justiţiei va sprijini în continuare combaterea corupţiei, instituţia specializată care se ocupă, şi, cred eu, modul în care am lucrat împreună în acea zonă a legilor Justiţiei, care vizează instituţiile specializate, este o dovadă în acest sens. Nu se pune problema să abdicăm de la acest obiectiv”, declarase Predoiu, pe 22 septembrie, la bilanţul Ministerului Public pe anul 2021.

Cum e susținută, de fapt, Direcția Națională Anticorupție

Iohannis, Predoiu și alți politicieni se întrec în declarații despre sprijinul pe care-l acordă DNA și despre dorința lor ca țara să fie curățată de corupție. Dar cât de real e acest sprijin? Asta se vede cel mai bine în banii pe care-i primește DNA, căci nicio instituție nu poate funcționa, și mai ales eficient, fără un buget pe măsură.

Este exact una dintre marile probleme cu care se confruntă Direcția Anticorupție.

Acum câteva zile, șeful DNA, Crin Bologa, a emis o circulară (Ordinul 2071/C/2022) în care preciza că „având în vedere, pe de o parte situația bugetului insuficient al instituției, și, pe de altă parte, contextul economico-financiar la nivel național și internațional”, trebuie ca procurorii să facă economie la hârtie, la electricitate.

De exemplu, anchetatorilor li se cere să stea cu becurile închise când „aportul de lumină naturală este suficient”. Procurorii sunt sfătuiți și să scoată prelungitoarele din priză și să nu lase calculatoarele pornite când pleacă din birouri.

Urmăriți B1TV.ro și pe