Ion Iliescu: Boicotarea referendumului dezvăluie nesiguranță și teama de popor. Cezar Preda: Iliescu a uitat ce a spus în 2007, e scuzabil la vârsta sa

Ion Iliescu: Boicotarea referendumului dezvăluie nesiguranță și teama de popor. Cezar Preda: Iliescu a uitat ce a spus în 2007, e scuzabil la vârsta sa

USL a atacat dur decizia de boicot adoptată de către democrat liberali. Premierul Victor Ponta a afirmat că decizia PDL de a boicota referendumul încheie „legenda lui Băsescu cel curajos, care se prezintă în faţa poporului” şi dovedeşte că preşedintele suspendat este „un laş şi un mincinos”.

În plus, liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că decizia PDL de a boicota referendumul reprezintă… un grav atentat la democraţie.

Și preşedintele de onoare al PSD a reactionat. Ion Iliescu a declarat că decizia preşedintelui suspendat Traian Băsescu şi a liderilor democrat-liberali de a boicota referendumul pentru demiterea preşedintelui dezvăluie nesiguranţă şi „teama de popor”, transmite România TV.

Declarația sa este contradictorie cu spusele din octombrie 2007, când îndemna electoratul la boicotarea referendumului pentru votul uninominal, pe care îl considera o intervenție „brutală” a șefului statului în functionarea instituțiilor și un element de bruiaj al alegerilor pentru Parlamentul European.

Referendumul pentru alegerea sistemul de vot din România, desfășurat la 25 noiembrie 2007, a fost inițiat de președintele României, Traian Băsescu, în data de 23 octombrie 2007. Susținător al votului uninominal majoritar în două tururi de scrutin, Traian Băsescu, a motivat lansarea referendumului din dorința de a consulta cetățenii României în privința sistemului de vot propus de el, singurul în opinia acestuia care asigură necesara reformă a clasei politice din România.

În reacție, vicepreședintele PDL Cezar Preda critică atitudinea lui Ion Iliescu, precizând că este scuzabil însă că acesta a uitat ce a spus în 2007, „din cauza vârstei sale”.

„Reacția USL este una de frică, că românii nu vor valida referendumul. Vorbea Iliescu despre lovitura de stat și încerca să ducă acest lucru în derizoriu. Domnule Iliescu, sunteți ultimul om din România care puteți da românilor definiția loviturii de stat. Și acum e mai important pentru români instabilitatea decât mofturilor unor parlamentari. Deci omul a spus și a uitat, e scuzabil la vârsta sa”, a spus Preda.

Acesta a mai spus că „PDL și-a atins obiectivul, acela că încă o dată CC a spus că orice modificare a regulilor în timpul jocului nu este posibilă și Guvernul nu are dreptul să intervină cu ordonanțe de urgență pentru modificarea referendumului, acesta fiind atributul Parlamentului”.

Cezar Preda: Iliescu, ultimul om care poate da definitia loviturii de stat

Embed: " />