Ion Iliescu: Cine i-a trimis pe procurori într-o misiune de esență fascistă? Parlamentul trebuie să intervină

Ion Iliescu: Cine i-a trimis pe procurori într-o misiune de esență fascistă? Parlamentul trebuie să intervină
Foto: replicaonline.ro

Fostul președinte Ion Iliescu a avut cuvinte foarte dure la adresa acțiunilor procurorilor din ultimele zile, considerându-le „de un primitivism feroce,” iar pe aceștia asemănându-i cu niște „haite.”  Reacția vine în urma mai multor anchete ale procurorilor DNA, care au anchetat alegătorii din mai multe județe, mergând inclusiv în biserică.

„Nu credeam că, după Revoluția din Decembrie 1989, îmi va fi dat să asist la asemenea manifestări de un primitivism feroce – haite de procurori care dau năvală peste oameni în case, în mediul rural, pentru a-i chestiona dacă au fost la voit pentru Referendum. În ce lume trăim?!!! De unde au răsărit asemenea specimene, venite parcă din grote primitive?,” a scris fostul președinte într-o postare pe blogul personal, făcută miercuri.

Întrebarea cea mai importantă pe care și-o pune acesta cu privire la acțiunile procurorilor este cine i-a trimis în această misiune „de esență fascistă?”. Ion Iliescu arată și că procurorii, prin acțiunea lor de intimidare nu au apărat drepturile și libertătile cetățenești, așa cum este menirea Ministerului Public.

Acte ca acestea „subminează autoritatea instituției în percepția opiniei publice, a cetățenilor,” deoarece DNA „se transformă în instrument de reprimare a libertăților, pus în slujba unor interese înguste, în cazul de față – în slujba unui om cu tendințe autoritare, care a pierdut sprijinul și încrederea cetățenilor,” mai arată fostul șef de stat.

Iliescu îi consideră răspunzători pe cei din conducerea Parchetului General, aceștia acționând la comandă, „împotriva spiritului și rațiunii care trebuie să guverneze activitatea acestei instituții, așa cum este ea definită în Constituția României.” Nu în ultimul rând, el cere Parlamentului să intervină și să cheme la ordine conducerea Parchetului, pentru a o determina să își respecte atribuțiile constituționale.

Fostul președinte a adăugat și un post scriptum la această postare, în care face referire la anumite comentarii ale lui Mihai Răzvan Ungureanu. Deși nu a dorit să le comenteze, Iliescu a ținut să precizeze: „Comportamentul să confirmă, însă, un adevăr: SIMȚUL MĂSURII ȘI BUNUL SIMȚ – SUNT O MARFĂ RARĂ!”

Marți, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au făcut anchete în Gorj și Olt, unde au întrebat oamenii dacă au votat la referendum și dacă își recunosc semnăturile din tabelele folosite. Iar miercuri, aceștia au desfășurat audieri în comuna Suraia din Vrancea, mergând inclusiv în biserică pentru a vorbi cu oamenii. Se pare chiar că au întrerupt slujba.