Deputatul Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a vorbit despre postul de comisar european al României, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai, și s-a arătat de părere că „o decizie care este susținută de ambele componente ale guvernării are mult mai multă legitimitate decât o decizie unilaterală a primului ministru”.
Întrebat dacă au existat discuții în coaliție, purtătorul de cuvânt al PNL a spus: „Dacă ar fi existat, cu siguranță la nivel public coaliția ar fi angajat niște nume, pentru că în mod normal procedura de desemnare a comisarului european din partea unei țări cuprinde în primă fază nominalizarea a două persoane de sexe diferite, bărbat și femeie, urmând ca în funcție de negocierea care se face la nivelul Comisiei și, bineînțeles, de echilibru între genuri la nivelul reprezentării viitorilor comisari să se aleagă și opțiunea”.
„Acum, într-adevăr, pe surse, numele comisarului pe care îl are în vedere PSD, sau premierul Marcel Ciolacu, a apărut, dar nu există vreo discuție, vreun mandat, vreo decizie, vreo clarificare (…). E păcat că se merge în felul acesta, pe repede înainte, pentru că până la urmă vorbim de interesele acestei țări, care în mod evident trebuie susținute și reprezentate la nivel european”, a adăugat liberalul.
„Un comisar european nu trebuie să fie înțeles ca un post de partid sau un trofeu, sau o poziție câștigată prin prisma faptului că ai prim-ministru sau deții o pondere mai însemnată în guvernare. Este o poziție care trebuie să reflecte cel mai bine interesul țării tale în raport cu Uniunea Europeană”, a continuat Ionuț Stroe.
Întrebat dacă este de părere că social-democratul Victor Negrescu ar putea reprezenta România, Ionuț Stroe a răspuns: „Eu nu vorbesc de persoana domnului Negrescu, ci de principiul discuțiilor pe care trebuie să le purtăm la nivel de Guvern. Până la urmă, oricine poate într-un anumit domeniu de expertiză să reprezinte bine această țară, dar principiul desemnării lui sau consultările ar trebui să existe pentru că în mod evident o decizie care este susținută de ambele componente ale guvernării are mult mai multă legitimitate decât o decizie unilaterală a primului ministru”.