Kelemen Hunor: Dacă sunt categorii care, în câmpul muncii, au niște restricții, compensează la pensii dincolo de contributivitate / Rezolvăm cu parlamentarii și primarii, dar în rest nu ne atingem, că ne e frică… E o ipocrizie (VIDEO)

Kelemen Hunor: Dacă sunt categorii care, în câmpul muncii, au niște restricții, compensează la pensii dincolo de contributivitate / Rezolvăm cu parlamentarii și primarii, dar în rest nu ne atingem, că ne e frică... E o ipocrizie (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR, a declarat marți, pentru B1 TV, că dacă pornim de la premisa că angajații din anumite domenii – magistrați, militari, parlamentari, primari și alți funcționari publici – sunt supuși unor restricții cât timp sunt în câmpul muncii, atunci e normal ca aceștia să aibă anumite puncte în plus și să beneficieze de pensii peste ce au contribuit. În schimb, Kelemen a spus că nu e de acord ca pensiile să fie mai mari decât salariul și nici cu faptul că unii se pensionează de tineri, de parcă pentru alții meseria nu ar fi, de asemenea, stresantă. Liderul UDRM a mai spus că e o ipocrizie faptul că au fost tăiate pensiile speciale ale foștilor parlamentari, dar „în rest nu ne atingem, că ne e frică”. Vicepremierul a mai afirmat că există un grup de lucru la nivelul coaliției de guvernare în care e analizată situația pensiilor speciale.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Vicepremierul Kelemen Hunor (UMDR), despre pensiile speciale

„În 6 luni nu puteai să faci toate reformele și noi am propus programul de guvernare pentru 4 ani, nu pentru 6 luni.

Eu n-am promis desființarea pensiilor speciale, dar sunt de acord că trebuie să facem curat acolo și abordarea mea e, zic eu, extrem de onestă și corectă. Statul român ar trebui să ia o decizie, adică Guvern, Parlament, cei care fac legile. Dacă România are niște categorii care în câmpul muncii au niște restricții, compensează pe partea de pensii cu niște pucte dincolo de principiul contributivității. Dacă ajungem la concluzia că există astfel de categorii, magistrații, procurorii și judecătorii, militarii, Armata, serviciile – eu nu vorbesc de foștii milițieni, foștii securiști, că e altă abordare – primarii, parlamentarii și alți funcționari publici, care 20-30 de ani sunt în serviciul public și au niște restricții, atunci când ies la pensie, peste contributivitate mai primesc câteva puncte ceva în plus.

Dacă ajungem la această discuție, atunci orice soluție o voi accepta. Dar acum rezolvăm cu parlamentarii că sunt puțini, oricum nu contează în economia sistemului de pensii – însemană 1,2 – 1,3%. Nu pare, chiar e o ipocrizie. La primari la fel, dar în rest nu ne atingem, că ne e frică…

Contributivitate înseamnă că plătești și primești niște bani în funcție de contribuția ta. Acum sunt pensii care sunt mai mari decât salariul brut. Așa ajungem la 50.000 de lei și acest lucru nu e corect și trebuie rezolvat.

Din salariul net maxim 75% poate fi pensia dacă mergi pe contributivitate. Înseamnă 40-45-55%, dar poți să mergi la maxim 75%, așa fac nemții, francezii. De la 70 la 75%, unii merg la 76-77%. Așa fac în foarte multe țări și recompensa e pentru aceste categorii profesionale. Noi evităm să discutăm acest lucru. Noi am măturat cu foștii parlamentari, dar e o ipocrizie”, a declarat Kelemen Hunor, pentru B1 TV.

Întrebat dacă ministrului Justiției, Stelian Ion (USR-PLUS), îi e frică să înceapă discuțiile cu magistrații pe tema pensiilor lor speciale, vicepremierul a răspuns: „Nu vreau să spun că-i e frică, dar are probabil acum alte priorități. Noi am înființat un grup de lucru în care sunt două persoane din fiecare partid, să pregătim o astfel de abordare”.

„Cu pensionare anaticipată e altă discuție. De ce trebuie să ieși la pensie la 47 de ani? Pentru o persoană care predă zilnic nu e stresantă munca? Pentru un medic care te operează nu e stresantă meseria? Ș nu au posibilitatea de a ieși la pensie la 49 de ani. Iarăși e o inegalitate”, a mai remarcat liderul UDMR.

Despre interdicția privind cumulul pensiei cu salariul, Kelemen a afirmat: „Proiectul de lege e în Parlament și acolo se mai pot schimba anumite aspecte. E o discuție în Parlament. Nu intru în amănunte, eu discut de principii. Chestia e că sunt niște categorii în care nu te poți atinge de pensiile câștigate, indiferent cât de mari sunt… Din punctul meu de vedere e inacceptabil! Nu poți să ai pensia de 60.000 de lei, când ai avut salariul de 40.000 de lei. Și salariul a fost mare și dacă mergi pe contributivitate, tot ajungi la o sumă din care poți trăi liniștit, dar spui că nu se poate atinge nimeni de pensia ta, dar cine plătește acea pensie? Copiii și nepoții tăi!”.