Klaus Iohannis a decis înființarea unui grup de lucru pe tema „Combaterea schimbărilor climatice: o abordare integrată”

Klaus Iohannis a decis înființarea unui grup de lucru pe tema „Combaterea schimbărilor climatice: o abordare integrată”
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a decis înființarea, la nivelul Administrației Prezidențiale, a unui grup de lucru pe tema „Combaterea schimbărilor climatice: o abordare integrată”.

Grup de lucru la Administrația Prezidențială pentru combaterea schimbărilor climatice

Administrația Prezidențială precizează că demersul face parte din angajamentul lui Iohannis de a se implica în efortul de combatere a schimbărilor climatice.

Din acest grup de lucru vor face parte experți naționali și internaționali, membri ai comunității academice, reprezentanți ai mediului non-guvernamental, financiar și economic, cu experiență solidă privind schimbările climatice.

Administrația Prezidențială, despre obiectivele grupului de lucru

„Primul obiectiv al grupului de lucru constă în elaborarea unui cadru de abordare integrată a schimbărilor climatice la nivelul țării noastre. Astfel, vor fi identificate o serie de priorități cheie pentru România în combaterea schimbărilor climatice, pe termen mediu și lung.

Rezultatele consultărilor din grupul de lucru vor fi prezentate constant publicului și înaintate Guvernului pentru a contribui la fundamentarea strategiilor și planurilor naționale privind schimbările climatice, care trebuie finalizate de Guvern în perioada 2022-2023”, se mai arat în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Aceasta precizează că, în 2021, România s-a confruntat cu un număr record de avertizări de vreme severă imediată (cod roșu), iar specialiștii avertizează că acestea vor deveni tot mai frecvente în contextul schimbărilor climatice.

Instituția mai transmite că, la conferința de la Glasgow privind schimbările climatice, statele și-au luat angajamente de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră

„La nivelul Uniunii Europene, este în prezent discutat și negociat Pachetul Fit for 55, care conține o serie de măsuri menite să reducă emisiile până în 2030. Traversăm, așadar, o perioadă de reajustare a priorităților și politicilor climatice internaționale și europene, la care România este parte.

Tranziția verde poate genera pentru România și români nu numai un mediu curat și sănătos, prevenirea unor fenomene meteo extreme și a unor dezastre naturale asociate, dar și acces larg la energie curată, creștere economică verde și noi locuri de muncă. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale tranziției verzi, trebuie să armonizăm varii interese în cadrul unei abordări integrate, ghidate de știință și expertiză, ca răspuns la COP26 și la Pachetul Fit for 55. Grupul de lucru înființat la nivelul Administrației Prezidențiale este menit să susțină acest demers național”, a mai transmis Administrația Prezidențială.

Urmăriți B1TV.ro și pe