Klaus Iohannis a subliniat importanța strategică a regiunii Mării Negre și a pledat pentru consolidarea cooperării UE-NATO, la prima reuniune a Comunității Politice Europene

Klaus Iohannis a subliniat importanța strategică a regiunii Mării Negre și a pledat pentru consolidarea cooperării UE-NATO, la prima reuniune a Comunității Politice Europene
Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Klaus Iohannis a participat la prima reuniune a Comunității Politice Europene, joi, la Praga, și a pledat pentru consolidarea cooperării dintre UE și NATO, subliniind totodată importanța strategică a regiunii Mării Negre, arată informațiile transmise de Administrația Prezidențială.

La summitul din capitala Cehiei au participat reprezentanții instituțiilor europene, liderii statelor UE, dar și partenerii din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaidjan, Marea Britanie, Turcia, Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Potrivit Administrației Prezidențiale, evenimentul s-a desfășurat „într-un moment cheie pentru continetnul european”.

Ce a spus Klaus Iohannis la prima reuniune a Comunității Politice Europene

Președintele României, spune Administrația Prezidențială, „a salutat inițiativa de înființare a Comunității Politice Europene, într-un punct de cotitură în istoria continentului, exprimând speranța ca aceasta să contribuie la intensificarea coordonării politice și a cooperării structurate între UE și partenerii săi europeni, fără însă a constitui o alternativă la procesul de extindere a Uniunii”.

În cadrul intervenției sale, Klaus Iohannis a evidențiat că este important să fie abordate în comun cu partenerii europeni schimbările profunde de securitate din prezent, aspecte care solicită un răspuns european unit și puternic. El a reiterat apelul pentru acțiuni hotărâte, coordonate şi solidare în fața eforturilor continue ale Federației Ruse de divizare a continentului european.

„Preşedintele României a pledat, totodată, pentru consolidarea mecanismelor de reziliență pentru a răspunde amenințărilor hibride din partea Federației Ruse, subliniind că reducerea dependențelor, securitatea cibernetică și protecția infrastructurii critice trebuie să rămână prioritare. Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, de asemenea, necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina și a evidențiat demersurile complexe întreprinse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, în plan politic, economic, financiar, logistic și umanitar”, notează Administrația Prezidențială.

Nu în ultimul rând, șeful statului a evidențiat importanța esențială a cooperării cu alți parteneri internaționali care împărtășesc aceleași valori, pledând pentru consolidarea cooperării UE-NATO și pentru un Parteneriat Transatlantic solid, ca piatră de temelie a securității europene.

„Președintele României a subliniat, totodată, importanța strategică a regiunii Mării Negre”, a mai precizat Președinția.

„În contextul în care războiul din Ucraina a generat și o realiniere geopolitică, Preşedintele Klaus Iohannis a accentuat importanța revitalizării parteneriatelor internaționale și consolidării multilateralismului pentru a apăra sistemul de valori universale şi ordinea internațională bazată pe reguli”, se mai arată în același comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe