Klaus Iohannis, de Ziua Forțelor Aeriene: E o perioadă deosebit de dificilă din punct de vedere al securității regionale și euro-atlantice. Contribuiți la securitatea frontierelor aeriene ale României, UE și NATO

Klaus Iohannis, de Ziua Forțelor Aeriene: E o perioadă deosebit de dificilă din punct de vedere al securității regionale și euro-atlantice. Contribuiți la securitatea frontierelor aeriene ale României, UE și NATO
Foto: presidency.ro

Forțele Aeriene Române fac spațiul aerian românesc mai sigur și contribuie la securitatea frontierelor aeriene ale României, Uniunii Europene și NATO, a declarat președintele Klaus Iohannis, miercuri, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene.

Președintele Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene

Șeful statului român spune că astăzi îi comemorăm pe toți aviatorii care au făcut sacrificiul suprem, dar totodată îi omagiem pe cei care au contribuit la creșterea prestiugiului aeronauticii românești în plan internațional.

„Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, celebrată odată cu cea a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul pe 20 iulie, este un bun prilej de a-i omagia pe cei care au servit sau servesc cu dăruire, curaj și abnegație aviația română, civilă sau militară. În această zi, îi comemorăm, cu profundă recunoștință și prețuire, pe toți aviatorii care au făcut sacrificiul suprem în serviciul «aripilor românești». Totodată, îi omagiem astăzi și pe pionierii aviației românești – Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coandă, Elie Carafoli – precum și pe toți cei care, prin devotament și implicare, au contribuit la creșterea prestigiului aeronauticii românești la nivel internațional”, spune Klaus Iohannis.

Potrivit Președintelui României, celor care își desfășoară în prezent activitatea în cadrul Aviației Române și al Forțelor Aeriene le revine misiunea nobilă de a continua și onora eforturile înaintașilor, într-un context de securitate complicat.

„Forțele Aeriene Române au parcurs un amplu proces de modernizare și consolidare, fiind astăzi o categorie de forțe omogenă, dinamică și suplă, capabilă să îndeplinească întreaga gamă de misiuni: asigurarea suveranității spațiului aerian național, participarea la exerciții și misiuni de luptă în context aliat, executarea transporturilor aeriene, inclusiv a celor cu caracter umanitar, participarea la limitarea și înlăturarea urmărilor calamităților naturale sau ale altor situații de urgență”, a adăugat șeful statului.

El a atras atenția că traversăm o perioadă deosebit de dificilă din punct de vedere al securității regionale și euro-atlantice.

„Invadarea militară a Ucrainei de către Federația Rusă a schimbat semnificativ realitatea strategică din regiunea Mării Negre. Rolul României în acest context este semnificativ. Ca stat de frontieră al NATO și al Uniunii Europene, țara noastră are misiunea de a reacționa cu rapiditate la provocările militare de securitate din regiune. Cu profesionalism și implicare totală, Forțele Aeriene, împreună cu structuri similare aliate, constituie unul dintre cele mai importante instrumente de răspuns, asigurând astfel securitatea spațiului aerian al României și al celui aliat”, a continuat Președintele României.

Klaus Iohannis a explicat că noul mediu de securitate de pe Flancul Estic al NATO impune promovarea unor structuri militare cu un grad ridicat de operaționalizare, înzestrate cu mijloace moderne și capabile să reacționeze în timp scurt.

„În acest sens, se află în derulare programe de înzestrare care să permită creșterea eficienței în operațiunile militare, iar modernizarea Forțelor Aeriene va continua prin achiziționarea unui număr suplimentar de aeronave F-16, care vor constitui o capabilitate operațională aeriană de tranziție către aeronavele F-35, de ultimă generație”, a mai spus Președintele.

Președintele Klaus Iohannis le-a mulțumit aviatorilor și membrilor Forțelor Aeriene pentru profesionalism și spiritul de sacrificiu.

„Dumneavoastră faceți spațiul aerian românesc mai sigur și contribuiți la securitatea frontierelor aeriene ale României, Uniunii Europene și NATO. Vă îndemn să vă pregătiți continuu și să dați dovadă de aceeași dăruire și devotament în toate misiunile pe care le primiți. Vă doresc multă sănătate și succes! La mulți ani!”, a conchis Președintele României, Klaus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:56 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: “Ce sunt pedepsele karmice? Când și cum se aplică acestea (VIDEO)
23:33 - Directorul unei companii energetice publice germane participă ca observator la referendumul de anexare a provinciei Zaporojie la Rusia
22:55 - Planul lui Putin după anexarea teritoriilor din Ucraina: Kremlinul ar urma să introducă legea marțială și să interzică bărbaților să părăsească țara
22:21 - Marian Daragiu, vicepreședinte al Partidei Romilor și subsecretar de stat la Ministerul Educației: „Cazul Caracal a scos la iveală în primul rând o serie de disfuncționalități la nivel de instituții” (VIDEO)
21:43 - Xi Jinping, subiect de căutare pe rețelele sociale, în urma zvonurilor privind arestarea sa și o lovitură de stat în China (VIDEO)
21:26 - Continuă protestele în Rusia: Peste 700 de manifestanţi împotriva mobilizării lui Putin în războiul rus din Ucraina, arestaţi în 32 de oraşe
20:55 - Parlamentul rus ar urma să dezbată pe 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene ocupate
20:22 - Momente de panică pentru fratele lui Edi Iordănescu. Ambulanţa a intrat pe teren pentru a-i acorda îngrijiri medicale în CS Dinamo – FCSB 2
19:57 - Video complet cu bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Ce a declanșat conflictul și cum au ajuns cei doi să își împartă pumni
19:17 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 25 septembrie– 1 octombrie 2022. Nativii Taur au posibilitatea de a avea o expansiune incredibilă pe plan financiar (VIDEO)