Klaus Iohannis, după ce a cerut „toleranță zero” față de plagiate: Legile se referă la viitor, nu la trecut (VIDEO)

Klaus Iohannis, după ce a cerut „toleranță zero” față de plagiate: Legile se referă la viitor, nu la trecut (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Klaus Iohannis a declarat, joi, că prevederile din noile Legi ale Educației legate de integritate se referă la viitor, nu la trecut. Președintele a făcut această afirmație în contextul dezbaterilor aprinse pe care le-a stârnit și acuzațiilor ce i-au fost aduse după ce, la deschiderea anului universitar, a spus că vrea „toleranță zero” privind faptele de plagiat. În paralel, însă, Iohannis n-a avut nicio reacție la scandalul de plagiat în urma căruia a demisionat Sorin Cîmpeanu și nici la acuzațiile ce-i sunt aduse chiar premierului Nicolae Ciucă, președintele PNL.

Iohannis lămurește declarațiile despre „toleranța zero” la plagiat

Legat de „ce am spus despre toleranță zero”, „aceste legi nu se referă la trecut, se referă la viitor. (…) Încă o dată, noile legi se referă la ce se întâmplă de acum încolo”, a spus Klaus Iohannis, înaintea unui summit european, potrivit G4Media.

Cât despre solicitările deja formulate ca proiectele noilor Legi ale Educației să fie retrase, președintele a afirmat că acestea pot fi îmbunătățite și că nici n-ar avea cum să fie retrase pentru că nu au fost înaintate nicăieri.

Amintim că premierul Nicoale Ciucă i-a solicitat Ligiei Deca, noul ministru al Educației, să fie gata cu proiectele luna aceasta, așa încât în noiembrie să fie înaintate Parlamentului pentru dezbateri și vot.

„Anumite prevederi de exemplu legate de integritate și etică pot fi îmbunătățite (…) Îmi doresc niște legi care pe viitor nici nu mai permit apariția plagiatelor în diverse lucrări de specialitate. Lucrarea de doctorat trebuie verificată cu soft anitplagiat înainte să fie acordat titlul de doctor”, a mai spus șeful statului, potrivit G4Media.

Iohannis: Doresc o paradigmă radicală în garantarea integrității și eticii în viața academică

Klaus Iohannis a stârnit ceva revoltă în spațiul public după ce, la deschiderea noului an universitar, a cerut toleranță zero în privința plagiatului, în condițiile în care n-a avut nimic de spus despre acuzațiile de plagiat aduse lui Cîmpeanu și Ciucă.

„Doresc o paradigmă radicală în garantarea integrității și eticii în viața academică. Noile Legi ale Educației trebuie să includă prevederi clare cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic din mediul universitar”, mai susținuse președintele, în discursul pe care l-a susținut la Universitatea de Arhitectură ”Ion Mincu”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:38 - Cum funcționează contra propaganda ucraineană? Povestea unei tinere care vorbește cu mii de ruși în Telegram: „Sper că cel puțin câțiva oameni vor ajunge la ideea că ‘Soțul meu îmi este mai drag decât Herson'”
15:37 - Niculae Bădălău, arestat preventiv, a fost revocat de Parlament de la Curtea de Conturi (VIDEO)
15:29 - Preotul Vasile Bratie, despre venirea lui Moș Nicolae în copilăria sa: „Aveam nişte opinci roase de capră pe care nu puteam să le dăm cu cremă, dar le spălam şi le aşezam frumos lângă uşă”
15:27 - Ambasadorul Emil Hurezeanu, despre aderarea la Schengen: Președintele Austriei are o opinie favorabilă României. Decizia finală aparține guvernului, iar semnalele nu sunt optimiste
15:11 - Veste uriașă pentru Simona Halep: „S-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organism”
15:08 - Tudor Chirilă, replici dure la adresa lui Denis Roabes: „Știți cum e la fotbal? Când echipa joacă bine e meritul jucătorilor, când echipa nu joacă bine e vina antrenorului”
15:06 - Adrian Negrescu, despre „taxa pe soare”: E ca un fel de bomboană pe colivă în sectorul energetic. Virgil Popescu s-a pierdut în declarații. De fiecare dată când a fost vorba de energie, au fost măsuri ezitante (VIDEO)
14:59 - Dani Mocanu a făcut ravagii pe TikTok. Manelistul s-a filmat în timp ce își distrugea bolidul în valoare de 200.000 de euro
14:58 - Sirenele se aud iar la Kiev, Rusia a lansat un nou atac cu peste 100 de rachete asupra Ucrainei
14:56 - România nu este Acarul Păun al Europei