Klaus Iohannis, după discuția cu Andrzej Duda: Am decis să organizăm la București un Summit B9 / Este necesară o prezență militară sporită aliată în țara noastră și în regiunea Mării Negre (FOTO, VIDEO)

Foto: Inquam Photos / George Calin

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că el și omologul său polonez, Andrzej Duda, aflat marți într-o vizită în țara noastră, au decis să organizeze un Summit al Formatului București 9 cu două săptămâni înainte de Summitul NATO care se va desfășura în luna iunie la Madrid.

„Este necesară o prezență militară sporită aliată în țara noastră și în regiunea Mării Negre”, spune președintele Klaus Iohannis

„Avem nevoie urgent de o consolidare consistentă și echilibrată a Flancului Estic, de o prezență înaintată, unitară și întărită. Este necesară o prezență militară sporită aliată în țara noastră și în regiunea Mării Negre, ca răspuns cu caracter strict defensiv la agresiunea Rusiei. Un exemplu clar și necesar în acest sens îl reprezintă crearea cât mai rapidă a unui Grup de Luptă NATO în România”, a declarat șeful statului român, marți, în cadrul unor declarații susținute alături de omologul său polonez.

Președintele României a pledat pentru „măsuri imediate, cu efecte pe termen lung”.

„Trebuie să luăm măsuri imediate, cu efecte pe termen lung, și voi susține acest lucru și l-a Summitul NATO care va avea loc joi, la Bruxelles. Dorim, împreună cu Polonia, reafirmarea clară a sarcinii prioritare fundamentale a NATO, apărarea colectivă. Vizita președintelui Biden în Europa și participarea sa la summitul aliat de peste două zile transmite, o dată în plus, un mesaj puternic al unității și solidarității aliate, dar și al susținerii Statelor Unite ale Americii pentru securitatea noastră”, a mai spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis și Andrzej Duda au abordat și prioritățile comune ale Bucureștiului și Varșoviei „în relația transatlantică, în special în actualul context”.

„Pentru pregătirea Summitului NATO care va avea loc în luna iunie la Madrid, am decis astăzi, împreună cu președintele Duda, să organizăm la București un Summit al Formatului B9, pe care îl voi găzdui aici, la Cotroceni. Ne vom reuni astfel cu două săptămâni înainte de summitul aliat pentru a ne coordona pozițiile în ceea ce privește consolidarea substanțială a Flancului Estic”, a continuat președintele Klaus Iohannis.

Nu în ultimul rând, șeful statului a menționat că el și omologul său polonez au convenit ca România și Polonia, state cu poziții geostrategice foarte relevante pe Flancul Estic al NATO, să își intensifice cooperarea deosebit de substanțială pe linia de securitate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:57 - Emmanuel Macron a criticat, chiar la Washington, măsurile economice „superagresive” ale lui Joe Biden: „Poate că vă veţi rezolva problema, dar o vei înrăutăţi pe a mea”
08:33 - Valeriu Stoica anunță că PSD și PNL vor să comaseze alegerile locale și parlamentare din 2024: „S-a creat o stabilitate a celor două mari partide. Orice nou partid anti-sistem nu are șanse să ajungă la Putere”
08:07 - 1 Decembrie, Ziua Naţională a României: Spectacol grandios în Capitală. Sistemele HIMARS și Patriot, prezentate în premieră. Circa 150 de militari străini vor fi la paradă (VIDEO)
23:50 - Bill Clinton, testat pozitiv pentru COVID-19. Fostul președinte al SUA îi îndeamnă pe americani să se vaccineze
23:32 - Christine McVie, membră a trupei Fleetwood Mac, a murit la vârsta de 79 de ani
22:59 - Argentina și-a câștigat grupa și e mare favorită în duelul din optimile Cupei Mondiale / Mexic a bifat o premieră negativă după circa patru decenii
22:35 - Cristian Tudor Popescu: Transilvania e pentru Ungaria ce e Ucraina pentru Rusia
22:18 - Un iranian de 27 de ani a fost împușcat mortal în timp ce sărbătorea eliminarea țării sale de la Cupa Mondială din Qatar
21:48 - 9 marinari răniți după un incendiu la bordul portavionului USS Abraham Lincoln
21:34 - Pirotehnice, un pumnal și un lanț găsite asupra unui tânăr care încerca să intre în Sala Sporturilor din Arad la un meci de baschet. Ce explicație le-a oferit jandarmilor