Klaus Iohannis: Guvernul interimar va rămâne în funcție până când se găsește o nouă soluție / USR a votat împreună cu PSD și AUR pentru dărâmarea guvernului din care a făcut parte; nu știu dacă partidele vor dori să treacă peste (VIDEO)

Klaus Iohannis: Guvernul interimar va rămâne în funcție până când se găsește o nouă soluție / USR a votat împreună cu PSD și AUR pentru dărâmarea guvernului din care a făcut parte; nu știu dacă partidele vor dori să treacă peste (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Guvernul interimar condus de Florin Cîțu va rămâne în funcție până când se găsește o nouă soluție guvernamentală, a declarat Președintele României, Klaus Iohannis, care s-a arătat de părere că „toată lumea va înțelege că este mai bine să avem un Guvern cu puteri depline decât un Guvern interimar”.

Klaus Iohannis: „Până la urmă toată lumea va înțelege că este mai bine să avem un Guvern cu puteri depline decât un Guvern interimar”

Întrebat dacă mai vede posibilă refacerea coaliției cu cooptarea USR la guvernare, având în vedere poziția de la moțiune și declarațiile făcute de liderii partidului, șeful statului a declarat: „Când se formează un Guvern, persoana desemnată de Președinte trebuie să caute să facă o majoritate. Problema trebuie să și-o pună cel care va fi desemnat să își caute o majoritate, dar sigur că pe mine mă preocupă. Întrebarea este legitimă, fiindcă dacă vrem să analizăm faptele, și nu poveștile politice, vedem că USR a fost în Guvern, a abandonat guvernarea, a votat USR împreună cu PSD și cu AUR pentru căderea guvernului din care au făcut parte. Aceștia sunt niște pași politici cu mare greutate și nu știu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. E greu de negociat cu un fost partener care a votat să îți dărâme Guvernul”.

Referitor la alternative ca o guvernare minoritară, declanșarea alegerilor anticipate sau instalarea unui guvern tehnocrat, el a afirmat: „Tocmai aceste soluții vor trebui să transpară din consultările care vor avea loc. Dacă am spus că situația este mai complicată decât altădată, eu nu am convingerea că după prima rundă de consultări se va cristaliza o soluție. Este posibil să fie nevoie de încă o rundă de consultări și este nevoie ca partidele să se așeze la discuții în diferite combinații pentru a căuta soluții”.

„Politica coalițiilor nu se face doar prin niște consultări la Cotrceni, coalițiile se formează între partide, oamenii trebuie să aibă curajul să lase discursul acela patetic în urmă, să se așeze și să discute concret ce se poate face pentru România, fiindcă România trebuie guvernată. Trebuie să existe un Guvern, or dacă partidele nu se înțeleg, vă explic ce se întâmplă, dacă partidele nu se înțeleg, atunci acest Guvern interimar va rămâne în funcție până când se găsește o nouă soluție. Nu există niciun înlocuitor, țara nu poate să rămână total neguvernată și cred că până la urmă toată lumea va înțelege că este mai bine să avem un Guvern cu puteri depline decât un Guvern interimar”, a adăugat Klaus Iohannis, care spune că „nu există nicio piedică” pentru ca Florin Cîțu să nu mai poată fi premier.

Ultima oră
09:44 - Incident la metroul din București. Circulația garniturilor este perturbată
09:32 - Eduard Novak: Rugbiştii de la CSM Ştiinţa Baia Mare ar putea fi repatriați cu o aeronavă specială, pusă la dispoziție de autoritățile din România (VIDEO) 
08:54 - Aglomerație la Târgurile de Crăciun. Autoritățile impun primele restricții (VIDEO)
08:23 - Au început repetițiile de 1 Decembrie. Principalele artere rutiere din centrul Bucureștiului, închise
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară