Klaus Iohannis: La summitul NATO am stabilit direcțiile de acțiune pentru următorul deceniu, prin elaborarea unui concept strategic / Președintele Biden s-a exprimat apreciativ la adresa summitului de la București (VIDEO)

Klaus Iohannis: La summitul NATO am stabilit direcțiile de acțiune pentru următorul deceniu, prin elaborarea unui concept strategic / Președintele Biden s-a exprimat apreciativ la adresa summitului de la București (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la Bruxelles, la summitul NATO, în cadrul căruia liderii aliaţi au decis asupra liniilor prioritare de acțiune în următorul deceniu.

Șeful statului a precizat că deciziile de azi răspund intereselor de securitate ale României și că „ne-am atins obiectivele majore fixate pentru acest summit”.

„Atingerea acestor obiective e datorată și interacțiunilor și coordonării României cu ceilalți aliați, precum și valorificării formatelor regionale de dialog și cooperare. Mă refer aici la Summitul Formatului București la care au participat președintele Biden – care și azi în discursul său s-a exprimat apreciativ la adresa formatului și a summitului – și secretarul general al NATO, pe care l-am găzduit pe 10 mai, dar și la reuniunea trilaterială România – Polonia – Turcia la nivel de miniștri de Externe, care a avut loc în această primăvară la București”, a mai afirmat Iohannis.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Klaus Iohannis, concluziile summitului NATO de la Bruxelles

„Am participat azi la un summit NATO cu valențe simbolice, strategice și politice majore pentru viitorul alianței. Acest summit a reconfirmat importanța și relevanța alianței într-un mediu de securitate marcat de amenințări multiple și tot mai complexe și impredictiile.

A marcat o etapă nouă întărită în relațiile trans-atlantice, o reafirmare a valorilor comune care ne unesc. Alături de președintele Biden și ceilalți lideri aliați am reafirmat unitatea, solidaritatea, coeziune alianței, caracterul fundamental al acestea pentru apărarea colectivă și pentru securitatea euro-atlantică, precum și angajamentul comun pentru promovarea unei ordini internaționale bazate pe reguli.

Summitul de azi a fost unul al deciziilor vizionare, pornind de la procesul de reflexie strategică NATO 2030 lansat la Londra în 2019. Am stabilit azi direcțiile majore de acțiune pentru următorul deceniu, inclusiv prin elaborarea unui nou concept strategic, decizie pe care am susținut-o ferm”, a declarat Klaus Iohannis.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)
22:02 - Cum a fost sancționat un bărbat care conducea cu peste 200 km/oră pe un drum naţional din Olt