Klaus Iohannis: Un absolvent de liceu trebuie să poată înțelege problemele puse de schimbările climatice sau utilitatea vaccinurilor. Să ne asigurăm că cetățenia activă nu rămâne doar un deziderat declarativ (VIDEO)

Klaus Iohannis: Un absolvent de liceu trebuie să poată înțelege problemele puse de schimbările climatice sau utilitatea vaccinurilor. Să ne asigurăm că cetățenia activă nu rămâne doar un deziderat declarativ (VIDEO)
Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, despre schimbările pe care le propune în sistemul de învățământ prin proiectul „România educată”. Una dintre ele vizează o nouă structură a învățământului secundar superior. Despre examenul de Bacalaureat, șeful statului a spus că își dorește ca acesta „să poată evalua corect capacitatea absolvenților de a se descurca în societate și în viață, în general”.

Proiectul „România educată” beneficiază de un „sprijin financiar istoric în valoare de 3,6 miliarde de euro”, a mai anunțat președintele Iohannis.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Klaus Iohannis, despre schimbările propuse prin proiectul ”România educată”

„Deși Evaluarea Națională rămâne principalul instrument de certificare a competențelor la finalizarea gimnaziului și de repartizare în ciclul următor, am propus ca pe întreg semestrul al doilea, unitățile de învățământ și elevii care doresc să poată organiza și să susțină un examen suplimentar de admitere. Acest lucru se întâmplă deja pe ruta profesională sau vocațională, fiind doar o extindere și către zona teoretică, oferind o autonomie suplimentară școlilor și încredere elevilor.

Am propus o nouă structură a învățământului secundar superior. Vor exista trei tipuri de licee: teoretic, vocațional și profesional, care vor conferi absolvenților acces la examenul de Bacalaureat.

Dacă un elev este, de exemplu, la un liceu profesional, își dă seama că nu se regăsește acolo și vrea să facă trecerea la unul teoretic sau vocațional, va putea să se transfere, în urma unor testări specifice, la liceul dorit.

Noul Bacalaureat, deschis tuturor și bazat pe competențe, este o altă componentă importantă a ”României Educate”. Îmi doresc un examen care să poată evalua corect capacitatea absolvenților de a se descurca în societate și în viață, în general. Un absolvent de liceu, indiferent de profil, trebuie să poată înțelege problemele puse de schimbările climatice sau utilitatea vaccinurilor. Asta înseamnă să ne asigurăm că cetățenia activă nu rămâne doar un deziderat declarativ”, a declarat președintele Klaus Iohannis.