Legea referendumului: Reactualizarea listelor permanente se face de către primari, în cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei de vot

Legea referendumului: Reactualizarea listelor permanente se face de către primari, în cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei de vot

Judecătorii CCR au decis, joi, să amâne luarea unei hotărâri privind validarea sau invalidarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu, până pe 12 septembrie. Până atunci, judecătorii CCR aşteaptă datele exacte privind numărul total al alegătorilor din România. Numărul alegătorilor din listele electorale permanente se stabileşte, însă, înainte de vot şi nu după, precizare care apare inclusiv în Legea referendumului. 

Potrivit Art. 17, alin. 2 din Legea nr. 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, „reactualizarea listelor electorale permanente se face de către primari (…) în termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului.

Data referendumului privind demiterea lui Traian Băsescu a fost stabilită pe 6 iulie, după suspendarea preşedintelui în Parlament. Astfel, reactualizarea trebuia să fie făcută până cel târziu 11 iulie. Pe 25 iulie, cu patru zile înaintea referendumului, ministrul de Interne, Ioan Rus, anunţa numărul oficial al alegătorilor, în baza căruia se organizează acest scrutin.

„În acest moment lista finală cu alegățorii este stabilită, sunt 18.292.514 cetățeni români cu drept de vot. Dintre aceștia, avem și 623 de tineri care împlinesc 18 ani exact pe 29 iulie. Și cei care împlinesc 18 ani pe 29 iulie se regăsesc pe listele de vot. Începând de astăzi nu mai ștergem pe nimeni de pe listă, care îi va cuprinde și pe cei care vor muri de azi până atunci. O să fie probabil câteva zeci de persoane sau sute,” a declarat atunci Ioan Rus. Ministrul a subliniat chiar că lista nu mai poate fi corectată, deoarece începe procesul de multiplicare.

Vezi AICI declaraţiile lui Ioan Rus

De altfel, Ministerul Administraţiei şi Internelor a trimis acelaşi număr şi ca răspuns la solicitarea CCR formulată ieri (n.r. miercuri). “Ministerul a primit, în cursul zilei de miercuri, această solicitare din partea Curţii şi, drept răspuns, a fost comunicat numărul de 18.292.514 de persoane, respectiv cel precizat de MAI înainte de referendumul din 29 iulie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru.

A doua zi dimineaţă (n.r. astăzi), MAI a revenit asupra numărului. “Ministerul de Interne, ca administrator al bazei de date, nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele eletorale permanente, neavând instrumente legale suplimentare de control a datelor procesate de autorităţile publice locale”, s-a precizat într-un document al Evidenţei Persoanelor, aflată în subordinea MAI.

Vezi AICI documentul Evidenţei Persoanelor

Conform Art. 22 din aceeaşi lege privind organizarea referendumului, „autorităţile publice care au întocmit listele electorale le vor înainta birourilor electorale ale secţiilor de votare cu două zile înainte de data desfăşurării referendumului”.

De asemenea, orice modificare ulterioară se comunică de îndată birourilor electorale ale secţiilor de votare”. 

Supravegherea reactualizării listelor permanente pică în sarcina BEC.

Potrivit Art. 25, Biroul Electoral Central veghează la reactualizarea listelor electorale permanente, la întocmirea copiilor de pe acestea şi la transmiterea lor la birourile electorale ale secţiilor de votare, supraveghează corecta desfăşurare a referendumului, centralizează la nivel naţional rezultatele acestuia, pe care le înaintează Curţii Constituţionale”.

Vezi AICI Legea nr. 3/2000 privind referendumul

Ultima oră
12:34 - COVID-19: Obiectivul privind vaccinarea cu cl puțin o doză a 70% din populația adultă, atins în SUA
12:30 - Juan Carlos I și-ar dori să revină în Spania. Suspectat de nereguli financiare în țara sa, regele emerit spaniol duce o viață de lux în Emiratele Arabe Unite
11:47 - Spargeri auto în serie în Grecia. Românii, luați la țintă de hoți: „Poliția nu face nimic”
11:35 - Larisa Iordache: „Am încercat și am sperat până în ultima clipă pentru această finală olimpică. Din păcate, iar, drumul meu este împietrit…”
11:25 - Cod galben de disconfort termic ridicat în București și în 10 județe, valabil în intervalul 2-5 august. Dinu Mărășoiu: Chiar și nopțile sunt călduroase (VIDEO)
11:17 - Anchetă în cazul atletei Krystsina Tsimanouskay, forțată să părăsească Jocurile Olimpice, după ce l-a criticat pe Lukașenko. Belarus riscă sancțiuni dure
10:51 - Produse expirate de ani de zile la o terasă din Timiș. Sorin Șușanu, pe B1 TV: Discutăm despre o gamă largă de produse. Inclusiv condimentele și produsele din trusa medicală erau expirate (VIDEO)
10:45 - Lider al opoziției din Belarus, găsit mort în Ucraina. Autoritățile de la Kiev investighează o posibilă crimă
10:25 - Explozie la sediul central al IGSU din București. Un electrician a suferit arsuri grave și a fost dus de urgență la Spitalul Floreasca (VIDEO)
10:12 - Românii sosiți în Grecia, uimiți de prețurile scăzute din stațiuni: Șezlonguri și umbrele de plajă gratis. În Mamaia, turiștii scot din buzunar și 75 de lei