Ludovic Orban anunță „progrese foarte importante” în negocierile cu USR-PLUS și UDMR pentru definitivarea programului de guvernare: Vom discuta şi calendarul învestirii Guvernului

Ludovic Orban anunță „progrese foarte importante” în negocierile cu USR-PLUS și UDMR pentru definitivarea programului de guvernare: Vom discuta şi calendarul învestirii Guvernului
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ludovic Orban, președintele PNL, a anunțat progrese importante în negocierile cu USR-PLUS și UDMR pentru definitivarea programului de guvernare. Acesta a precizat că două capitole au mai rămas de discutat, unele aspecte necesitând armonizare. Orban a mai precizat că duminică seară va avea loc o discuţie despre calendarul de învestire a noului Guvern.

Ludovic Orban, despre evoluția negocierilor PNL – USR-PLUS – UDMR

Duminică, liderul liberalilor a anunțat noi progrese în negocierile dintre PNL, USR-PLUS și UDMR pentru asigurarea viitoarei guvernări.

„Am făcut progrese foarte importante.(…) Practic programul mai are două capitole care nu sunt finalizate la momentul la care am plecat. Au rămas puncte de armonizat care vor fi armonizate într-o analiză pe care o vom face cu colegii din coaliţia de guvernare la nivel de lideri de partide”, a declarat Ludovic Orban, potrivit News.ro.

Fostul premier a mai spus că la finalul zilei va fi discutat și calendarul învestirii noului Guvern. „În funcţie de asta, dacă noi ajungem la un calendar pe ni-l propunem, sunt convins că e posibil să învestim Guvernul”, a mai precizat el.

Întrebat dacă el și ceilalți lideri ai viitoarei coaliții au discutat despre pensii și salarii, Ludovic Orban a răspuns: „Când vom finaliza discuţiile, vom prezenta programul de guvernare. În ceea ce priveşte PNL, ştiţi foarte bine care este propunerea noastră din programul de guvernare ca să existe un sistem obiectiv care să ţină cont de realităţile economice, de creşterea economică, de creşterea salariului mediu, de compensarea pierderii puterii de cumpărare în proporţie de 100% ca urmare ratei inflaţiei, a creşterii preţurilor”.

Ludovic Orban a mai afirmat că, la finalul negocierilor, va convoca Biroul Politic Național (BPN) al partidului pentru a valida rezultatele discuțiilor şi pentru a vota miniştrii.

Cum și-au împărțit PNL, USR-PLUS și UDMR principalele funcții

Joi seară, la finalul unei noi runde de negocieri, liderii celor trei formațiuni au anunțat împărțirea principalelor funcții. Astfel, PNL va deține 9 ministere în noul Guvern, USR-PLUS – 6, iar UDMR 3. Propunerea de premier va fi Florin Cîțu. La șefia Camerei Deputaților va candida un liberal, iar la președinția Senatului un membru USR-PLUS.

Sâmbătă seară, Ludovic Orban a anunțat că partenerii din coaliție s-au pus de acord și în privința funcțiilor de rang II și III.

Potrivit surselor News.ro, funcțiile de secretar de stat au fost împărţite proporţional cu rezultatul obţinut la parlamentare: PNL ar urma să aibă 42 de secretari de stat, USR PLUS – 26, iar UDMR – 12. De asemenea, PNL va avea 20-22 de prefecţi, USR PLUS – 15-17, UDMR – 4.