Ludovic Orban, reacție la protestul minerilor: Situația Complexului Energetic Hunedoara e critică din cauza PSD. Guvernul a asigurat plata salariilor, dar e nevoie de soluții pe termen lung (VIDEO)

Ludovic Orban, reacție la protestul minerilor: Situația Complexului Energetic Hunedoara e critică din cauza PSD. Guvernul a asigurat plata salariilor, dar e nevoie de soluții pe termen lung (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și liderul PNL, a ținut să felicite Guvernul Cîțu că a găsit o soluție pentru ca minerii din Valea Jiului, o parte încă aflați într-o mișcare de protest, să-și primească salariile. Pe de altă parte, Orban a punctat că e nevoie de soluții pe termen lung pentru a avea o companie profitabilă, Complexul Energetic Hunedoara fiind acum într-o situație critică. Liderul liberalilor a ținut să puncteze că vina aparține fostelor guvernări PSD.

Ludovic Orban, despre protestele minerilor și situația Complexului Energetic Hunedoara

Orban a explicat întâi soluția pe termen scurt găsită de Guvernul Cîțu pentru ca minerii să-și primească salariile: „O delegație a sindicatelor minerilor a fost primită, săptămâna trecută, și de către ministrul Virgil Popescu și de Florin Cîțu. În urma discuțiilor, Guvernul a adoptat deja o modificare a OUG pentru a permite plaata trei luni a salariilor din Fondul de garantare. Practic s-a permis să se utilizeze bani din acest Fond și pentru plasa salariilor pentru companiile aflate în insolvență”.

Ludovic Orban, reacție la protestul minerilor: Situația Complexului Energetic Hunedoara e critică din cauza PSD. Guvernul a asigurat plata salariilor, dar e nevoie de soluții pe termen lung

Liderul PNL a spus apoi că situația Complexului Energetic Hunedoara e una critică din cauza fostelor guverne PSD: „Amintesc că situația Complexului Energetic Hunedoara e critică datorită la două greșeli foarte importante a vechilor guvernări PSD. În primul rând, e vorba de faptul că acolo nu a fost pus în practică un plan de restructurare, astfel încât să se mențină actvitățile viabile. În plus, s-a aprobat un ajutor de stat care nu a fost acordat în condițiile reglementărilor existente la nivel european și CEH e obligat să returneze acest ajutor”.

„CEH e în insolvență încă din 2019. Pentru faptul că am găsit soluții rapid pentru plata salarilor minerilor, eu felicit Guvernul, dar în perspectivă trebuie găsită o soluție care să stea în picioare, să avem o companie care să aibă active viabile și care să poată fi profitabilă”, a mai declarat Ludovic Orban.

La observația unui reporter că restructurare și reorganizare înseamnă concendieri, Orban a spus: „Acolo există posibilitatea de pensionări, de… ca anumiți angajați, pentru plăți compensatorii, să fie disponibilizați voluntar și să fie realocate resursele umane de la nivelul celor patru mine și a centrale de la Paroșeni, așa încăt să existe o companie viabilă”.