MAI a trimis CCR două adrese, prima confirmând numărul persoanelor cu drept de vot, în a doua admițând că nu-și poate asuma această cifră

MAI a trimis CCR două adrese, prima confirmând numărul persoanelor cu drept de vot, în a doua admițând că nu-și poate asuma această cifră
Foto: evz.ro

Ministerul Admnistrației și Internelor (MAI) a trimis două adrese către Curtea Constituțională (CCR), prima pentru a confirma cifra de 18.292.514 persoane cu drept de vot și o a doua în care arată că nu-și poate asuma veridicitatea acesteia, potrivit Mediafax.

MAI consideră că verificarea listelor electorale cade în competența Autorității Electorale Permanente (AEP), instituție care susține că nu are date proprii care să indice numărul alegătorilor.

De asemenea, MAI susține că  în liste se pot regăsi persoane decedate sau cetăţeni care au plecat din ţară, ceea ce ar putea afecta numărul cetăţenilor din listele permanente.

Având în vedere cele prezentate mai sus, ca administrator al bazei de date, MAI nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, neavând instrumente legale suplimentare de control al datelor procesate de autorităţile publice locale. Conform prevederilor legale în vigoare, competenţa de verificare a acestora aparţine exclusiv Autorităţii Electorale Permanente. Astfel, datele de mai sus pot fi de natură să afecteze numărul total al cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în listele electorale permanente„, se arată în a doua adresă MAI.

Totuși, reprezentanții AEP au arătat că verificarea listelor electorale nu intră doar în competența acestei instituții, așa cum a fost sugerat.

Vezi AICI mai multe detalii despre adresele MAI.