Marcel Ciolacu: Majorarea cu 40% a pensiilor nu e una extraordinară, poate fi suportată. România împrumută 1.000 de euro pe secundă, dar banii nu sunt în economie

Marcel Ciolacu: Majorarea cu 40% a pensiilor nu e una extraordinară, poate fi suportată. România împrumută 1.000 de euro pe secundă, dar banii nu sunt în economie
Foto: Inquam Photos / George Călin

PSD a depus luni, la Comisiile de muncă ale Parlamentului, un amendament la rectificarea bugetară, prin care se abrogă prevederea potrivit căreia punctul de pensie creşte cu 14% şi se păstrează forma iniţială din Legea pensiilor, prin care acestea se majorează cu 40% de la 1 septembrie 2020. Marți, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, și-a manifestat încrederea că amendamentul va trece de plenul comun al Parlamentului. Asta deși tot el admite că PSD a pierdut majoritatea în Legislativ. El a mai afirmat că este nevoie de acest amendamet deoarece legea trebuie respectată. „Nivelul de trai în România a scăzut foarte mult, INS spune acest lucru. (…) Nu este o mărire extraordinară, această mărire poate fi suportată”, a mai precizat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD explică amendamentul la rectificarea bugetară privind creșterea pensiilor cu 40%

Marți, Marcel Ciolacu s-a arătat încrezător că Parlamentul va vota amendamentul PSD la rectificarea bugetară privind majorarea pensiilor cu 40%, chiar dacă partidul nu mai are majoritatea.

„Am avut discuţii cu mai mulţi lideri de grup din Parlament şi lideri de partide şi noi credem că amendamentul va trece în votul din plenul comun. PSD este minoritar acum în Parlament, ca să terminăm şi această discuţie, printr-o migraţie, mult hulită acum un an de către preşedintele Iohannis şi PNL, către PNL. Grupul PNL din Parlament, în acest moment, are 20% componenţă parlamentari din alte zone politice”, a declarat Marcel Ciolacu, marți, pentru RTV.

Marcel Ciolacu insistă că bugetul de stat poate suporta majorarea pensiilor cu 40%

Președintele PSD a explicat apoi de ce partidul insistă cu majorarea pensiilor în procent de 40%, în condițiile în care Guvernul PNL a anunțat deja că a crescut pensiile de la 1 septembrie cu 14%, deoarece atât permite bugetul în actualul context de criză economică.

Ciolacu a insistat că Legea pensiilor prevede o creștere de 40%, or legea trebuie respectată „Nivelul de trai în România a scăzut foarte mult și asta o spune și Institutul Național de Statistică. Nu e o mărire extraordinară, poate fi suportată”, a mai precizat el.

„România împrumută 1.000 de euro pe secundă, vrem să ştim ce se întâmplă cu aceşti bani, fiindcă în economie nu sunt. Noi plătim o dobândă de 4,74%, cea mai mare dobândă plătită de un stat european. FMI a acordat multor state, Poloniei, Greciei, Bulgariei, împrumuturi cu dobândă zero, pentru perioada de pandemie, cu condiția ca achiziţiile să se facă transparent. România nu a accesat un astfel de împrumut”, a mai acuzat Marcel Ciolacu.