Marcel Ciolacu: Statul român are de recuperat mulţi paşi pentru a fi o plasă de siguranţă în momentele critice. Infrastructura şi sectoarele esenţiale trebuie să funcționeze fără sincope (VIDEO)

Marcel Ciolacu: Statul român are de recuperat mulţi paşi pentru a fi o plasă de siguranţă în momentele critice. Infrastructura şi sectoarele esenţiale trebuie să funcționeze fără sincope (VIDEO)
Captură Video - PSD / Facebook

Marcel Ciolacu, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, a declarat, marți, că statul român are de recuperat mulţi paşi pentru a fi „o plasă de siguranţă în momente critice”. Pandemia și războiul de la granițe ne-au făcut să realizăm acum, mai mult ca oricând, că infrastructura critică şi sectoarele esenţiale trebuie să funcționez fără sincope, a spus Ciolacu. Liderul social-democraților a vorbit apoi despre siguranța alimentară, investiții în sistemul de irigații și ajutorul statului pentru fermierii și productorii locali.

Ciolacu, despre lecțiile pandemiei și războiului de la granițe

„În aceste zile realizăm cât de importante sunt infrastructura critică şi sectoarele esenţiale. Poate mai mult ca oricând în ultimii 30 de ani, cu un război lângă graniţe şi după o pandemie cu efecte multiple, realizăm nevoia unei funcţionalităţi eficiente ale acestora fără sincope.

După pandemia care a testat capacităţile statului român şi ale mediului de afaceri de a rezista asaltului unei situaţii sanitare de forţă majoră, climatul actual de securitate ne arată ce capacităţi avem de întărit şi dezvoltat, fie că vorbim de sectorul energetic, digitalizarea instituţiilor, infrastructura de transport, producţia substanţelor petrochimice, alimentaţie, agricultură sau mediu”, a declarat Marcel Ciolacu, la deschiderea conferinţei ”Protecţia infrastructurii critice”, organizată la Palatul Parlamentului.

Liderul PSD a constatat apoi că statul român are de recuperat mulţi paşi „pentru a fi o plasă de siguranţă în momente critice”. Iar mobilizarea societății în fața unui dezastru trebuie susținută de o coerentă funcționare a statului.

Președintele PSD, despre ajutorul pentru fermieri și siguranța alimentară

Ciolacu a dat apoi exemplu situația din sectorul energetic și cel alimentar: „Problemele din lanţ provocate de scumpiri ne arată nevoia de a investi mai mult în capacităţi de energie regenerabilă. Un proiect cu impact și asupra siguranţei alimentare e cel prin care utilizăm banii din Fondul de modernizare pentru independenţa energetică a fermelor şi unităţilor de producţie. Ministerul Agriculturii lucrează la o schemă de ajutor prin care acoperişurile fermelor şi halelor de producţie să fie utilizate pentru instalarea panourilor fotovoltaice”.

Liderul social-democraților a precizat apoi că fermierii şi producătorii trebuie ajutaţi să-şi limiteze costurile, așa încât românii să poată cumpăra produsele la prețuri accesibile.

Ce spune Ciolacu despre irigații

Președintele Camerei Deputaților a mai spus că esențial pentru agricultura românească este și sistemul național de irigații. Ciolacu a spus că el și colegii săi social-democrați s-au „luptat” pentru folosirea banilor din PNRR pentru investițiile în irigații, iar acum „am demonstrat că avem susţinerea europeană pentru finanţarea acestui sistem”.

„Căutăm mereu soluţii de finanţare din bani europeni, din fonduri care riscă să fie dezangajate pentru alte domenii, să le redirecţionăm spre sectorul agricol şi alimentar.

În paralel, actualul context de securitate de la Marea Neagră ne obligă să investim în infrastructura maritimă şi feroviară pentru a asigura fluxurile comerciale atât de necesare Ucrainei şi Republicii Moldova”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Urmăriți B1TV.ro și pe