Marcel Ciolacu: Suspendarea internărilor și operațiilor pentru pacienții care nu sunt cazuri de urgență este o crimă. Orban și Dragu, convocați urgent conducerea Parlamentului să anulăm decizia aberantă a lui Cîțu

Marcel Ciolacu: Suspendarea internărilor și operațiilor pentru pacienții care nu sunt cazuri de urgență este o crimă. Orban și Dragu, convocați urgent conducerea Parlamentului să anulăm decizia aberantă a lui Cîțu
Foto: Inquam Photos / George Călin

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a catalogat drept „crimă” suspendarea internărilor și operațiilor pentru pacienții care nu reprezintă cazuri de urgență, context în care social-democratul i-a îndemnat pe Ludovic Orban și Anca Dragu, președinții Camerei Deputaților și Senatului, să convoace urgent ședința conducerii Parlamentului pentru a putea fi anulată „această decizie aberantă luată de Cîțu, în ultimele ore ale guvernării sale eșuate”.

Marcel Ciolacu (PSD) pledează pentru anularea deciziei de suspendare a internărilor și operațiilor non-urgente: „Este o crimă”

„Suspendarea internărilor și operațiilor pentru pacienții care nu sunt cazuri de urgență este o crimă! Iar efectele vor fi dramatice și pe termen lung: vorbim despre condamnarea la moarte cu premeditare a mii de români! N-a fost suficient că, de un an și jumătate încoace, zeci de mii de pacienții cronici, în special cei din zona de oncologice, n-au avut acces la tratamente sau diagnostic. Iar rezultatul a fost că 88% dintre bolnavii de cancer trataţi în România în 2019 au murit într-un singur an. Acum, au anulat, practic, dreptul la sănătate al tuturor românilor, drept prevăzut în Constituție! Orban și Dragu, convocați urgent ședința conducerii Parlamentului că sa putem anula această decizie aberantă luată de Cîțu, în ultimele ore ale guvernării sale eșuate!”, a scris președintele PSD, miercuri, pe Facebook.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență anunța luni seară că se emite un ordin pentru ca internările și operațiile non-urgente din spitalele publice să fie suspendate pe o perioadă de 30 de zile. Raed Arafat punea demersul pe seama presiunii provocate de criza COVID-19.

„Presiunea care există în acest moment asupra sectorului de urgență sau a sectorului sanitar din cauza COVID-19, cifrele continuă să crească, aproape avem o cifră dublă, nu vedem încă o tendință de plafonare sau o tendință de scădere. Suntem nevoiți să emitem un ordin de 30 de zile, care prevede că managerii unităților sanitare dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații medicale care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate vor face acest lucru. Prevederile nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii , pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă care trebuie să se prezinte periodic pentru investigații sau tratament astfel de proceduri urmând să fie realizate în continuare în unitățile medicale publice”, spunea secretarul de stat.