Marcel Ciolacu susţine că planul PNL de relansare economică e copiat din programul de guvernare al PSD

Marcel Ciolacu susţine că planul PNL de relansare economică e copiat din programul de guvernare al PSD
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a declarat că planul de relansare economică pregătit de Guvernul PNL copiază în mare parte programul de guvernare al social-democraților. „Iohannis reevaluează marile investiții ale PSD pe modelul Băsescu. Sunt bune de numit liberale și puse în Planul Național de Relansare Economică!”, a scris Ciolacu, într-o postare pe Facebook. Acesta a repetat apoi că PSD va depune moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Orban, iar el e convins că va trece. Miercuri după-amiază, guvernanții liberali și președintele Klaus Iohannis vor prezenta programul de relansare economică, în contextul în care epidemia de coronavirus a lovit angajați și companii deopotrivă.

Marcel Ciolacu: Programul de relansare economică al PNL este copiat după programul de guvernare al PSD

Președintele interimar al PSD a susținut că Planul Național de Investiții și Relansare Economică, ce urmează să fie prezentat oficial de Guvernul PNL și de președintele Klaus Iohannis, are măsuricopiate din programul de guvernare al social-democraților.

„Este evident că este copiat programul, vi-l dau pe cel din 2016 şi îl comparaţi şi veţi vedea că este copiat. Culmea, sunt copiate şi anumite pasaje pe care deja PSD le-a realizat”, a acuzat Ciolacu, într-o conferință de presă.

Într-o postare pe Facebook, Ciolacu a susținut că la capitolul preluare din ideile PSD, PNL are punctaj maxim. A enumerat apoi niște măsuri despre care susține că sunt trecute de liberali în lista lor, deși ele figurau deja în programul PSD și a început deja implementarea lor:

  • „Autostrada Sibiu-Pitești – 3 din 5 loturi scoase la licitație în guvernarea PSD, pe un lot se lucrează efectiv de anul trecut;
  • Autostrada Comarnic-Brașov – se lucrează din 2019 pe lotul Predeal-Cristian, azi liberalii vin cu modificări majore și spun că avizele necesare durează 3 ani;
  • Modernizarea Aeroportului Otopeni – proiectarea și execuția gata de licitație în octombrie 2019;
  • Spitalele regionale – la final de guvernare, PSD finalizase lansarea procedurilor pentru spitalele din Iași și Cluj, semnate imediat de Cabinetul Orban;
  • Sistemul Național de Irigații – PSD a început șantiere de un miliard de euro din bugetul țării şi 435 milioane euro de la UE.
  • Ce nu spune Florin Cîțu dar a făcut-o deja șeful lui, Orban: PNL a reevaluat până și proiectul PSD al Fondului Național de Dezvoltare și Investiții, pe model polonez! Ce credeți, va putea oare Klaus Iohannis să înghită toate astea, demn ca un pelican, și să le prezinte drept mărețe invenții liberale?”

Președintele interimar al PSD a numit apoi Cabinetul Orban drept „Guvernarea copy-paste”.

Liderul PSD: Vom depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban și va trece

Marcel Ciolacu a ținut să precizeze din nou că social-democrații vor depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului PNL. Odată cu aceasta, vor prezenta și un scurt program economic.

„Vom depune o moţiune de cenzură și va trece. Când vom depune moţiunea de cenzură, cu ce program economic vom veni pe termen scurt, până la alegerile parlamentare este, totuşi, atributul meu şi al colegilor mei de a lua această decizie în interiorul partidului”, a precizat Ciolacu.

La mijlocul lunii iunie, Klaus Iohannis catalogase dorința PSD de a depune moțiune în plină criză COVID-19 drept lipsă de bun simț: „Să vii cu moțiune de cenzură sau cu amenințarea unei moțiuni de cenzură într-o situație de criză sanitară, într-o situație de epidemie, mi se pare pur și simplu greșit și total lipsit de bun simț, și lipsit de fundament. Acuzațiile sunt nefondate”.