Marcel Ciolacu: Ucraina trebuie să câștige războiul. Susținem aderarea Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei la UE / România trebuie să-și asume rolul de hub regional de dezvoltare (VIDEO)

Marcel Ciolacu: Ucraina trebuie să câștige războiul. Susținem aderarea Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei la UE / România trebuie să-și asume rolul de hub regional de dezvoltare (VIDEO)
Foto: Marcel Ciolacu / Facebook

Marcel Ciolacu, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, a discutat, marți, cu Oleksandr Kornienko, primul președinte adjunct al Radei Supreme a Ucrainei, și a participat la inaugurarea expoziției fotoreporterului ucrainean Max Levin, care a fost ucis de ruși în timp ce-și făcea meseria.

În discursul său, Ciolacu a insistat că războiul declanșat de Rusia e injust și incorect, Vladimir Putin e un criminal de război, iar Ucraina trebuie ajutată să câștige războiul și să intre în UE.

Separat, într-o postare pe Facebook, liderul PSD a susținut că România trebuie să devină un hub care să asigure dezvoltarea regiunii.

Ciolacu: Ucraina trebuie să câștige războiul

„Mulțumesc pentru această vizită și oportunitate de a deschide azi această expoziție a unui celebru fotograf-reporter din Ucraina care a decedat pe câmpul de luptă.

Marea majoriate dintre noi cunoaștem Ucraina de dinainte de 24 februarie. Aici, un artist prezintă realitatea de acum din Ucraina.

L-am asigurat pe dl vicepreședinte că România, ca până acum, va fi unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei și am văzut nu numai implicarea autorităților, dar și implicarea directă a românilor pentru refugiații ucraineni”, a declarat Marcel Ciolacu, la eveniment.

Președintele Camerei Deputaților a mai spus că războiul e „total injust, incorect, neprovocat”, iar Vladimir Putin se face „responsabil de a fi criminal de război”.

„România va fi alături de Ucraina. Ucraina trebuie să câștige acest război. Ne vom implica logistic, atât executiv, cât și legislativ, cât și cu expertiza noastră de a susține aderarea Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei la UE. Ele sunt părți din Europa iar locul lor e alături de UE.

O decizie a unui popor suveran și a unui stat suveran nu poate fi sancționată de către alt stat”, a mai spus liderul social-democraților.

Ciolacu: România trebuie să fie un hub care să asigure dezvoltarea regiunii

Separat, într-o postare pe Facebook, președintele PSD a scris că „România trebuie să își asume rolul de a deveni un hub regional care să asigure stabilitatea și dezvoltarea în Estul Europei și zona Mării Negre”. În opinia sa, primul pas în acest sens este chiar participarea activă a României la reconstrucția Ucrainei.

„În discuțiile pe care le-am avut astăzi cu domnul Oleksandr Kornienko, prim adjunct al Președintelui Radei Supreme a Ucrainei, am subliniat dorința ca țara noastră să concentreze resurse financiare europene și internaționale pentru a sprijini procesul de reconstrucție a Ucrainei. Pe lângă multe alte aspecte care țin de dezvoltarea conexiunilor de transport cu Europa, cred că este necesară instalarea rapidă în Ucraina a unei echipe comerciale, economice și umanitare care să faciliteze procesul de reconstrucție, dar și de facilități fiscale pentru companiile românești și autoritățile locale care vor dori să investească acolo”, a mai scris Ciolacu, pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe