Mihail Neamțu, despre momentele grele din viața Reginei Elisabeta a II-a: „A fost zguduită de moartea Prințesei Diana, care a trezit niște sentimente republicane în sânul poporului britanic” (VIDEO)

Mihail Neamțu, despre momentele grele din viața Reginei Elisabeta a II-a: „A fost zguduită de moartea Prințesei Diana, care a trezit niște sentimente republicane în sânul poporului britanic” (VIDEO)
Silueta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în timpul unei vizite la Catedrala din Manchester. Foto din 8 iulie 2021: Hepta.ro / DPA Images / Christopher Furlong

Scriitorul Mihail Neamțu a vorbit despre momentele mai grele din viața Reginei Elisabeta a II-a, luni, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, și a atras atenția că niciuna dintre personalitățile pe lângă care s-a format regretata suverană britanică „nu a luat în derâdere credința creștină și civilizația construită de britanici”.

Mihail Neamțu, pe B1 TV, despre momentele grele din viața Reginei Elisabeta a II-a și apropierea ei de credință

„Dincolo de sentimentele reginei, există un titlu oficial – «Defender of Faith». Ea este nu doar șefa Bisericii Anglicane, care, culmea, s-a întâlnit cu cinci papi, ceea ce în sine este un paradox, dar ea este și, atenție, protectoarea credinței pe toată suprafața faimosului Commonwealth, care include și Canada, și Noua Zeelandă, și Australia. Credința asta pe care noi n-am mai luat-o în serios – datorită, repet, excesului poate de relaxare, de huzur, de ce nu, chiar lux în societățile occidentale, noi n-am mai luat credința în serios – a fost foarte adânc și sincer îmbrățișată de această femeie”, a explicat Mihail Neamțu.

„Gândiți-vă că a fost zguduită, ca mamă, de anul faimos 1992, «Annus horribilis», cred că i-a spus chiar ea, anul în care, dacă nu mă înșel, trei sau patru membri ai familiei restrânse au divorțat. A fost zguduită de moartea Prințesei Diana, care a trezit niște sentimente republicane în sânul poporului britanic. A fost zguduită de un război, să nu uităm de momentul Falklands, acela a fost un moment în care britanicii și-au amintit că au fost cândva o putere a mărilor și oceanelor”, a amintit scriitorul.

„Toate aceste momente prin care regina a trecut, inclusiv îmi vine să spun ucenicia pe lângă marele Winston Churchill, au format-o într-un fel. Niciunul dintre acești oameni cu care ea s-a întâlnit și lângă care s-a format nu a luat în derâdere credința creștină și civilizația construită de britanici”, a continuat el.

„Foarte multă lume uită că, de pildă, britanicii se ocupau în secolul XIX de tipărirea de Biblii. Eu admit că în coloniile Imperiului Britanic s-au comis excese, cine nu știe jurnalul lui Mircea Eliade din India, cine nu știe cât de mult au suferit Mahatma Gandhi și, bineînțeles, conaționalii săi în India colonizată de britanici e ignorant, dar pe lângă lucrurile care s-au întâmplat și care sunt nefericite în istoria asta a coloniilor britanice ceva bun, totuși, s-a petrecut, și anume această tipărire insistentă a Bibliilor de către britanici”, a mai spus Mihail Neamțu.

Urmăriți B1TV.ro și pe