Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila (PSD), propune o nouă taxă: Pacienții care aleg un anumit medic la stat vor plăti pentru acest serviciu

Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila (PSD), propune o nouă taxă: Pacienții care aleg un anumit medic la stat vor plăti pentru acest serviciu
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila (PSD), vrea ca pacienții care doresc să primească servicii medicale de la un anumit medic să plătească o taxă. Propunerea privind introducerea acestei noi taxe e inclusă în proiectului strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2023-2030, pusă în dezbatere publică pe site-ul ministerului, informează G4Media.

Amintim că Guvernul PSD – PNL – UDMR a adoptat recent o Ordonanță de Urgență care introduce o taxă nouă pentru cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, iar recent majoritatea asigurată de cele trei partide a votat în Parlament suprataxarea contractelor part-time.

Toate acestea în contextul în care guvernanții au dat asigurări repetate că anul acesta și în 2023 nu vor crește taxele și nu vor fi introduse unele noi.

Ministerul condus de Rafila (PSD) propune o taxă nouă

Noua taxă, numită coplată, propusă de Ministerul Sănătății, ar urma să fie plătită de pacienții care au deja asigurări de sănătate și care vor să primească servicii medicale de la un anumit medic.

La început, taxa va fi introdusă numai în anumite regiuni ale țării, în cadrul unui proiect-pilot.

„Strategia vizează pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”, se arată în nota de fundamentare a strategiei, citată de G4Media.

Strategia mai prevede proiecte precum informatizarea spitalelor și asigurarea unor servicii de urgență de către medicii de familie, dar nu sunt date niciun fel de informații privind modul în care vor fi atinse aceste obiective.

Urmăriți B1TV.ro și pe