Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării și candidatul PNL la șefia Consiliului Județean Brașov, a declarat luni, pentru B1 TV, că majorările salariale din această perioadă nu au legătură cu campania electorală, ci pur și simplu au fost decise pentru că oamenii și-au exprimat nemulțumirile pe bună dreptate. Veștea a mai spus că alianța cu PSD trebuie să continue și după alegerile din 9 iunie.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.
Despre scandalurile cu îmbrânceli care au existat între candidații PSD și PNL din câteva comune, Veștea a spus: „Sunt situații izolate, nu cred că ar trebui să generalizăm că acest lucru se întâmplă la nivelul întregii țări. Ar trebui ca procesul electoral să se desfășoare democratic, pe baza de programe, proiecte și cred că acesta trebuie să fie comportamentul pe care candidații ar trebui să-l aibă. Astfel de tensiuni au apărut mereu, sunt inerente nu neapărat între PNL și PSD, pot apărea între contracandidați, că spiritele sau încins. Vedem că în comune mai mici fac pasiuni care duc la astfel de scandaluri”.
Întrebat cum vede viitorul coaliției cu PSD după alegerile din 9 iunie, acesta a răspuns: „Nu cred că ar trebui să existe vreo situație imprevizibilă, ba chiar cred că alegerile locale și europarlamentare au rolul lor. De altfel, PNL și PSD candidează împreună la europarlamemntare. Ar trebui să ne gândim la situația economică la nivel european, faptul că avem război la graniță, că avem de îndeplinit jaloane din PNRR, trebuie o coaliție serioasă, care să aibă maturitatea de a pune interesul țării înainte de interesul personal al fiecăruia dintre partidele respective”.
Întrebat dacă majorările de salarii din perioada aceasta sunt făcute în context electoral, ministrul PNL a răspuns: „Nu cred că sunt făcute în context electoral, ținând cont că am văzut o serie de categorii profesionale care au fost nemulțumite (…) și cred că acest lucru trebuia făcut în măsura în care-ți permiți din punct de vedere al impactului bugetar. Din ce am estimat la Guvern, impactul bugetar va fi doar de 1,2 miliarde până la finrle anului, doar că salarizarea unitară trebuie adoptată în cel mai scurt timp pentru întreg sistemul bugetar. Persoanele cu aceeași pregătire, vechime, grad profesional să fie încadrate în același nivel de salarizare. E și un jalon pe care România trebuie să-l îndeplinească în perspesctiva obținerii banilor pe următoarele cereri financiare. E un demers în implementare. Știu că colegii de la Ministerul Muncii lucrează intens și sper că, în urma discuțiilor cu sindicatele, cu partenerii sociali, să avem o lege care să nu mai creeze discrepanțe”.
Acesta a mai susținut că majorarea salariului minim e „o măsură necesară”.
Totodată, Adrian Veștea a spus că au fost alocate fonduri pentru primăriile mici, pentru salarii, astfel încât să nu le mai plece personalul.