Ministrul Educației, întrebat dacă a dat bani universităților pe criterii politice: În niciun caz… nu poate fi PROBATĂ o astfel de afirmație (VIDEO)

Ministrul Educației, întrebat dacă a dat bani universităților pe criterii politice: În niciun caz... nu poate fi PROBATĂ o astfel de afirmație (VIDEO)
Foto: TVR.ro

Valentin Popa, ministrul Educației, este personaj central zilele acestea într-un scandal de proporții.

Pe 11 aprilie, presa informa că universitățile care au criticat măsurile guvernelor PSD în domeniul educației primesc din septembrie mai puțini bani de la stat pentru licență. Culmea, pedepsite au fost fix cele mai prestigioase universități din România. (Detalii AICI)

Într-un răspuns fără precedent către Ministerul Educației, Universitatea din București a susținut că, din „ură și cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea și d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi și mai prestigioase universități românesti, universitățile din Consorțiul Universitaria, și le-au împărțit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetăți de scaun ale învățământului universitar românesc”. Universitatea din București a mai precizat că „va acționa Ministerul Educației în contencios administrativ” pentru a afla „prin ce miracol ‘criteriile’ de alocare a cifrelor de școlarizare pentru toamna acestui an au penalizat universitățile din Consorțiu și le-au recompensat pe aproape toate celelalte”.

A urmat apoi Universitatea Babeș-Bolyai, care, într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, a vorbit despre ”un apogeu al atacurilor politice” și despre ”condamnarea țării la înapoiere și sărăcie”. (Detalii AICI)

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Într-o intervenție telefonică pentru B1 TV, ministrul Educației, Valentin Popa, a negat acuzațiile ce i se aduc.

Întrebat dacă a dat bani universităților pe criterii politice, Popa a răspuns: ”în niciun caz nu poate fi probată o astfel de afirmație. Discutăm despre dirijarea locurilorbugetate către domeniile prioritare ale economiei românești. E pentru prima dată când alocăm prioritar 5000 de locuri către aceste domenii care susțin economia României: IT, energie, sănătate, sectorul auto…

Sunt investitori care au solicitat specialiști, că au ajuns să angajeze chiar studenți din anul II. Sunt domenii care pot contribui la creșterea economiei, a PIB-ului și a veniturilor statului. Consider că această investiție e indirectă și în universitățile tradiționale, căci creșterea bugetului învățământului e și o creștere a bugetului pentru aceste universități”.

Ministrul Educației a mai susținut că nu ignoră importanța vechilor universități: ”azi alocăm o treime din locurile bugetate către aceste universități, 5 la număr. Celelalte 50 de universități de stat împart restul de două-treimi din locurile bugetate”.