Ministrul Mediului, videoconferință despre calitatea aerului în marile orașe. Tanczos Barna: Ne aflăm în infrigement de ani de zile din cauza lipsei de acțiune. Vom găsi soluții pentru a ne îndrepta împotriva vinovaților

Ministrul Mediului, videoconferință despre calitatea aerului în marile orașe. Tanczos Barna: Ne aflăm în infrigement de ani de zile din cauza lipsei de acțiune. Vom găsi soluții pentru a ne îndrepta împotriva vinovaților
Foto: Facebook @ Ministerul Mediului

Ministrul interimar al Mediului, Tanczos Barna, a participat luni la o videoconferință despre orașele care se află în procedură de infrigement pe calitatea aerului, iar discuțiile s-au concentrat în jurul problemelor care vor apărea odată cu începerea sezonului rece și punerea în funcțiune a sistemelor de termoficare din aceste aglomerări urbane, potrivit instituției guvernamentale.

Ministrul Mediului, videoconferință despre calitatea aerului în marile orașe

La videoconferință au fost invitați primarii orașelor în cauză, București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov și Timișoara, însă Nicușor Dan nu a participat.

„Regret că tocmai Bucureștiul nu are reprezentare la nivel de Primar General la această întâlnire importantă despre calitatea aerului în marile orașe în sezonul rece. Cu atât mai mult cu cât Bucureștiul stă cel mai prost la acest capitol, iar pe PM10 și pe NOX, nu am avansat deloc și suntem deja cu sentință de obligare la anumite măsuri care nu au fost luate la timp și la care Capitala nu s-a conformat. Este posibil să fim penalizați de Comisia Europeană. Dar avem și orașe cu rezultate foarte bune, cum e cazul municipiului Cluj-Napoca, unde Planul Integrat pentru Calitatea Aerului a fost aprobat, s-au luat și măsuri și se văd deja primele semne de reducere a poluării. Acolo lucrurile merg în direcția bună, dar este nevoie în continuare de eforturi susținute. Constatăm astfel că măsurile care sunt gândite pe termen mediu și lung și sunt puse în practică, aduc rezultate foarte bune, reflectate în cifrele măsurătorilor pe calitatea aerului”, a declarat ministrul interimar al Mediului.

Tanczos Barna: „Vă garantez că vom găsi soluții pentru a ne îndrepta împotriva vinovaților”

Oficialul susține că Guvernul le va oferi edililor întreaga sa expertiză și întregul său sprijin pentru a îmbunătății calitatea mediului și a vieții în orașele țării.

„Ne aflăm de ani de zile în această procedură de infringement din cauza lipsei de acțiune, atât la nivel central, dar mai ales la nivel local. Cred că vremea vorbelor și a promisiunilor a trecut și e timpul să trecem la fapte. Guvernul nu va admite ca toți cetățenii României să plătească, din Bugetul de Stat, eventuale sancțiuni pecuniare, din cauza unei autorități care nu și-a făcut treaba. Vă garantez că vom găsi soluții pentru a ne îndrepta împotriva vinovaților. Vă mulțumesc celor care sunteți cu adevărat implicați și unde rezultatele deja se văd, dar avem nevoie de eforturi mai intense. Venim alături de dumneavoastră cu întreaga noastră expertiză și cu tot sprijinul pentru a îmbunătăți calitatea mediului și a vieții în orașele din România”, a adăugat Tanczos Barna.