Mircea Geoană, în New York Times: „Românii sunt mai obosiți, frustrați și furioși decât orice alți europeni”

Mircea Geoană, în New York Times: „Românii sunt mai obosiți, frustrați și furioși decât orice alți europeni”

„Românii sunt mai obosiți, frustrați și furioși decât orice alți europeni”, scrie Mircea Geoană într-un articol intitulat „Reîntoarcerea României de pe buza prăpăstiei”, publicat în pagina de Opinii a cotidianului online New York Times.

România, țară aflată pe locul șapte în UE din punct de vedere al numărului de locuitori, se află printre statele codașe din Europa când vine vorba de măsurile de dezvoltare a resurselor umane. Cei mai săraci cetățeni ai săi plătesc cel mai scump preț pentru actualele tăieri fiscale și ani de creștere economică negativă sau redusă. La cinci ani după aderarea României la Uniune Europeană, speranțele românilor au fost năruite, promisiunile făcute au fost în mod repetat încălcate și căutările lor pentru demnitate în țară și în Europa le-au fost negate, scrie Geoană în New York Times.

Traian Băsescu a „supravieţuit cu puţin referendumului” organizat duminică, „salvarea sa fiind o manevră legislativă introdusă de Curtea Constituţională şi acceptată de Parlament, cerând ca, pentru ca referendumul să fie valid, la vot să participe majoritatea absolută a alegătorilor”, spune Geoană, care explică faptul că deşi împotriva președintelui suspendat au votat mai mulţi alegători decât l-au ales, ei nu reprezintă peste 50% din electorat.

Amânarea hotărârii privind validitatea rezultatului referendumului până la 12 septembrie aruncă țara într-o perioadă de incertitudine politică prelungită, scrie senatorul.

„Divizarea partizană” care a atins cote maxime în cursul referendumului a fost „gestionată neîndemânatic de toate părțile”, mai scrie senatorul, referindu-se la schimbarea unor legi și instituții și înlocuirea președinților celor două Camere de majoritatea USL din Parlament, fapt care a declanșat un adevărat „blitzkrieg” cu doar câteva luni înainte de alegerile legislative.

„Starea proastă din România este strâns legată de problemele curente din Europa”, mai spune Geoană, care susține că „cetăţenii din întreaga Europă se simt înşelaţi de Guvernele pe care le-au votat, pentru că au eşuat să îi protejeze” de o situaţie dificilă economic şi politic, „pe care nu au ei au creat-o şi asupra căreia nu deţin controlul”.

Senatorul susține că țara a alunecat în sărăcie și haos în timpul mandatului lui Băsescu, care „flutura cartea austerității fiscale ca semn al angajamentelor României în Europa”. Geoană a avertizat că austeritatea creaază un stspațiu pentru mișcările extremiste, atât de stânga cât și de dreapta.

„Voci strifente ies ilegitim în prim plan, în timp ce curentul dominant în Europa este ocupat cu lupta împotriva crizei datoriilor”, mai spune Geoană, referindu-se la oficiali europeni „frustați de propriile politici”, care au reacţionat faţă de încercările pripite ale Parlamentului român de a „netezi un teren politic”.

„Crearea unui set de ţări ostracizate în periferia geografică şi politică a continentului ne va face să alunecăm spre o Europă reîmpărţită”, mai scrie senatorul român.

„Depinde acum de toți politicienii țării să introducă un nou plan care să răspundă la palma pe care cetățenii români le-au dat-o în cadrul referendumului de duminică”, concluzionează Geoană în articolul publicat în NYT.