Nicușor Dan: Cu 300 de milioane de euro o să începem să înlocuim rețeaua principală de termoficare / Am reușit să scoatem ELCEN-ul din insolvență (VIDEO)

Nicușor Dan: Cu 300 de milioane de euro o să începem să înlocuim rețeaua principală de termoficare / Am reușit să scoatem ELCEN-ul din insolvență (VIDEO)
Foto: Nicușor Dan / facebook

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat marți seară, pentru B1 TV, că în această iarnă sunt mai multe avarii la rețeaua de termoficare decât în iarna trecută. De când și-a preluat mandatul, pași spre rezolvarea acestei probleme s-au făcut, însă. A fost semnat un contract prin care 300 de milioane de euro vor fi investite în înlocuirea a 200 de kilometri din rețeaua principală. Lucrările se vor face de așa natură încât traficul să fie cât mai puțin afectat, deși acest lucru e inevitabil, a explicat primarul. Nicușor Dan a mai susținut că ELCEN nu mai e în insolvență, așa că poate accesa fonduri europene pentru a avea noi centrale. Cele de acum sunt din anii ’60.

Nicușor Dan: Sistemul de încălzire centralizată e singurul viabil, cu toate belele lui

Nicușor Dan a explicat întâi de ce e preferabil sistemul de încălzire centralizată în locul centralelor de apartament sau a celor de cvartal: „Sistemul de încălzire centralizată e singurul viabil, corect acum, cu toate belele lui. Pentru că e vorba de eficiență energetică și e vorba de poluare. Mulți oameni care au centrale de apartament poluează mult, mult mai mult decât un CET la marginea orașului și e și o chestiune operațională. Chiar dacă am vrea să trecem toți acum pe centrale, nu ar fi capacitatea logistică a Distrigazului pentru a extinde rețelele să se branșeze. Au spus că ar dura 10 ani. Deci e exclus altă variantă. Centralele de cvartal e o soluție interesantă, dar e mai bună cea centralizată din perspectivă energetică și de poluare”.

Primarul General a precizat apoi că, așa cum a anticipat în campania electorală, în această iarnă sunt chiar mai multe avarii decât în cea trecută.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Planurile lui Nicușor Dan pentru modernizarea rețelei de termoficare a Bucureștiului. Ce a realizat până acum

Primarul General al Capitalei a explicat apoi ce a reușit să facă pentru sistemul de termoficare în cele două luni de când și-a preluat mandatul și cum plănuiește să modernizeze parte din rețeaua principală.

„Ce am reușit să fac în aceste două luni. Am reușit să semnăm contractul cu Ministerul Fondurilor Europene, deci implicit cu Comisia Europeană, pentru 300 de milioane de euro cu care o să începem să înlocuim rețeaua principală, unde sunt cele mai mari pierderi.

300 de milioane ajung pentru 200 de kilometri, rețeaua are 1000 de kilometri. Mai avem o promisiune pentru încă 200 de milioane prin PNRR.

Parte din conductele astea trec pe sub șosele, deci o să afectăm traficul și tot ce putem face e să împărțim în loturi mici și să atragem cât mai muții constructori care să lucreze în paralel și în schimburi, astfel încât să dureze cât mai puțin intervenția.

PMB e proprietarul rețelei și cea care a semnat contractul.

Al doilea lucru e acel mecanism pe care l-am făcut cu domnii Cîțu și Popescu. Am reușit să compensăm niște bani și să scoatem ELCEN-ul din insolvență. El poate să aplice pentru bani europeni și să aibă centrale mult mai performante energetic și care nu au inerția pe care o au centralele de acum”, a explicat primarul.

Nicușor Dan a mai precizat că, în acest moment, la call centre-ul dedicat sunt primite cam 300 de apeluri pe zi privind avariile. Când a căzut CET Sud, media era de 1.200 apeluri/zi.

Ultima oră
10:13 - Israelul își închide granițele din cauza variantei Omicron. Se ia în calcul administrarea celei de-a patra doză de vaccin
09:44 - Incident la metroul din București. Circulația garniturilor este perturbată
09:32 - Eduard Novak: Rugbiştii de la CSM Ştiinţa Baia Mare ar putea fi repatriați cu o aeronavă specială, pusă la dispoziție de autoritățile din România (VIDEO) 
08:54 - Aglomerație la Târgurile de Crăciun. Autoritățile impun primele restricții (VIDEO)
08:23 - Au început repetițiile de 1 Decembrie. Principalele artere rutiere din centrul Bucureștiului, închise
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane