„O cameră cu un WC”. Cum trăiesc oamenii cărora Gabriela Firea le-a promis locuințe sociale în Prelungirea Ghencea. Blocul încă nu e gata

„O cameră cu un WC”. Cum trăiesc oamenii cărora Gabriela Firea le-a promis locuințe sociale în Prelungirea Ghencea. Blocul încă nu e gata
Foto: Gabriela Firea / Facebook

Peste 100 de familii, oameni bolnavi, copii și vârstnici din Capitală, cărora fostul primar Gabriela Firea le-a promis că se vor muta în blocuri noi din Prelungirea Ghencea, trăiesc și acum prin scări de bloc sau pe unde apucă. Primul termen de finalizare a lucrărilor era septembrie 2020, dar nici acum construcția nu e gata, informează PressOne.

Cum se descurcă oamenii cărora Firea le-a promis că-i va ajuta

De 22 de ani, Lucia și Alexandru, doi pensionari, locuiesc în boxa asociației de proprietari a unui bloc în care au lucrat, având grijă de centrală. În schimbul îngrijirii centralei, cei doi au avut mereu permisiunea de a locui gratuit în vreo boxă de la subsolul sau demisolul blocului, „o cameră și un veceu, ca și aici, unde stăm momentan”.

Centrala s-a închis de 10 ani, atunci când locatarii și-au pus fiecare centrală proprie de apartament, „dar ne-au tolerat”, spune Lucia, pentru PressOne.

„Ne-au îngăduit să rămânem în continuare. Fac eu curat pe scară și dau gunoiul. Plus că ne plătim toate dările, întreținere, lumină. Având aparatul acesta, concentratorul de oxigen care mănâncă curentul, e scump. Și încălzirea la fel, cu aerotermă. Că nu avem gaze”, a mai afirmat femeia.

Timp de 15 ani, cei doi și-au tot reînnoit dosarul la primărie și au așteptat să li se repartizeze o locuință socială. În 2020, pe finalul mandatului Gabrielei Firea, ei și alte 113 familii au primit repartiție pentru un bloc din Prelungirea Ghencea, care atunci exista doar pe hârtie.

Cum s-au blocat autoritățile în construirea locuințelor sociale din Prelungirea Ghencea

Pe 31 ianuarie 2017, Primăria Generală a anunțat înființarea Trustului de Clădiri Metropolitane București S.A., societate care urma să aibă ca obiect principal de activitate construirea de locuințe sociale și pentru tineri.

În august 2019 a început construcția primului bloc din complexul celor 8 blocuri de locuințe sociale planificate. Primul termen de finalizare: septembrie 2020. Termenul a fost apoi mutat pe 31 ianuarie 2021, informează PressOne.

În martie 2021, însă, lucrările s-au blocat cu totul, în așteptarea bugetului pe 2021. Pe 15 aprilie 2021, în aceeași zi cu unul din protestele organizate de viitorii locatari ai blocului, actualul primar general, Nicușor Dan, a anunțat Facebook că va include în buget banii necesari pentru finalizarea acestuia, iar oamenii cu repartiții „vor avea astfel certitudinea că în cel mai scurt timp vor beneficia de locuințe”.

Lucrările n-au mai fost reluate decât pentru scurt timp, în iunie 2021, după nenumărate proteste și presiune publică, apoi s-au oprit din nou, în noiembrie 2021. Oamenii au aflat din raportul de audit financiar al Curții de Conturi, că blocul nu face parte din fondul locativ al Municipiului București și că trebuie făcute demersuri pentru a corecta situația și a trece blocul în proprietatea PMB. Astfel, a fost propus un nou termen de finalizare a construcției: august 2022.

Potrivit Primăriei Generale, blocul e terminat în proporție de 59%. Iar activiștii susțin că și dacă s-ar termina mâine întregul complex, ar fi disponibile doar 600 de apartamente, deși, în 2020, la Primărie erau înregistrate aproape 4.000 de cereri, mai notează PressOne.

Urmăriți B1TV.ro și pe