O nouă materie în școli. Guvernul susține introducerea materiei „Istoria Evreilor. Holocaustul” în învățământul liceal și profesional

O nouă materie în școli. Guvernul susține introducerea materiei „Istoria Evreilor. Holocaustul” în învățământul liceal și profesional
Sursa foto: Facebook @ Guvernul României

Guvernul României susține modificarea Legii educației naționale pentru introducerea disciplinei școlare „Istoria Evreilor. Holocaustul” ca materie obligatorie, începând cu anul școlar 2023 – 2034, în urma unei propuneri legislative, informează Agerpres.

Măsuri în privința xenofobiei

Reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, deputatul Alexandru Moraru, a declarat că manualele, programa școlară și instrumentele auxiliare să fie redactate și concepute de către Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel” şi experţi ai Ministerului Educaţiei, în colaborare cu membrii Consiliului de Onoare.

Guvernul sprijină și premiază prin Premiului Muzeului Naţional de Istorie al Evreilor şi al Holocaustului persoanele, instituțiile și organizațiile ce luptă împotriva antisemitismului și xenofobiei, păstrarea memoriei victimelor Holocaustului sau promovarea comunității evreiești.

Reglementări în privința antisemitismului

În luna mai a acestui an, Guvernul României a aprobat pentru perioada 2021 – 2023 reglementările și angajamentele internaționale prin care România se va implica să promoveze comunitatea evreiască și reamintirea victimelor Holocaustului, dar și dezvoltarea de instrumente necesare pentru lupta împotriva xenofobiei și antisemitismului.

„În mod specific, România a subliniat la forumul Internaţional de la Malmo din acest an că va revizui, actualiza şi consolida educaţia asupra Holocaustului a elevilor români, dar şi a programelor de formare pentru profesorii şi instructorii care predau discipline legate de Holocaust”, se arată în comunicatul lui Alexandru Moraru.

Mai multe măsuri au fost luate de către România pentru a combate antisemitismul și xenofobia, dar și limbajul ce incită la ură.

„Aceste măsuri se referă la adoptarea unui cadru legislativ pentru combaterea antisemitismului, negării şi distorsionării Holocaustului, utilizarea memorializării pentru predarea istoriei Holocaustului în România, introducerea unor programe şcolare menite să stimuleze toleranţa şi să prezinte elevilor români istoria Holocaustului, dezvoltarea unei reţele naţionale pentru prevenirea atrocităţilor, adoptarea unor strategii naţionale pentru comunitatea romă, utilizarea unor mecanisme administrative şi juridice pentru combaterea discriminării în România, precum şi prin implicarea în iniţiativele internaţionale menite să combată antisemitismul, negarea şi distorsionarea Holocaustului, prevenirea şi combaterea terorismului”, se precizează în comunicatul semnat de Alexandru Moraru.

Ultima oră
10:26 - Alexandru Rafila: Vom analiza măsurile puse în aplicare în alte ţări din spaţiul european, pentru încetinirea transmiterii variantei Omicron (VIDEO)
09:40 - Scădere dramatică a a valorii monedei virtuale Bitcoin. Investitorii au pierdut aproape 10.000 de dolari în doar câteva ore
09:26 - Razie a Poliției Rutiere în București: Mai mulți șoferi au urcat la volan sub influenţa alcoolului sau a drogurilor
09:04 - Bilanțul victimelor produse de erupția vulcanului din insula Java: 13 morți și 41 de răniți (VIDEO)
08:16 - Incendiu puternic în apropiere de Centura Capitalei, cu degajări mari de fum. Șoferii sunt sfătuiți să ocolească zona (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Predicțiile pentru fiecare zodie în luna Șobolanului, sub element Metal Yang (VIDEO)
23:34 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: În luna Șobolanului, sub element Metal Yang, provocarea e la nivel de conducere / În sectorul României sunt niște stele oribile. Totul e să fim calmi (VIDEO)
22:55 - Iulian Fota: Cel mai prost scenariu pentru România ar fi o confruntare militară majoră Rusia – Ucraina / Pretențiile rușilor merg mult dincolo de Ucraina. Ei vor drept de veto și pe soarta noastră (VIDEO)
22:22 - Bărbat din Năvodari, condamnat pentru că avea trei neveste. Ce pedeapsă a primit
21:53 - Nicolae Ciucă anunță o ședință după confirmarea primelor cazuri de infectare cu Omicron: Voi dispune măsuri. Nicio clipă nu trebuie pierdută