O nouă variantă SARS-COV-2, descoperită în Africa de Sud. Amenințare pentru eficiența serurilor anti-COVID

O nouă variantă SARS-COV-2, descoperită în Africa de Sud. Amenințare pentru eficiența serurilor anti-COVID

O nouă tulpină SARS-COV-2 amenință eficiența serurilor anti-COVID-19. Varianta mutantă a fost depistată în Africa de Sud.

„Din păcate, am detectat o nouă variantă, care constituie o sursă de îngrijorare în Africa de Sud”, a declarat virusologul Tulio de Oliveira cu prilejul unei conferinţe de presă online, potrivit France24.

Este vorba despre varianta B.1.1.529, care prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutații, potrivit cercetătorilor din Africa de Sud. Noua variantă s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie sud-africană, Gauteng și ar fi prezentă și în alte opt zone.

„Deşi datele sunt limitate, experţii noştri lucrează peste program cu toate sistemele de supraveghere stabilite pentru a înţelege noua variantă şi potenţialele sale implicaţii”, a precizat Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud într-un comunicat.

Oamenii de știință nu sunt siguri dacă vaccinurile care sunt utilizate în prezent sunt eficiente împotriva noii variante. Astfel, apariția noii tulpini ar putea de vină pentru creșterea explozivă a noilor cazuri, potrivit ministrului Sănătății, Joe Phaahla.

Africa de Sud înregistrează în prezent 2,9 milioane de infectări cu SARS-COV-2 și aproape 90.000 de decese. La nivel global, varianta dominantă a virusului este Delta, detectată inițial în India.

Eficiența vaccinurilor anti-COVID-19, din ce în ce mai slabă

Alexandru Rafila a recunoscut joi, 25 noiembrie, că eficiența vaccinurilor anti-COVID a ajuns la sub 50%. Rămâne de văzut în ce măsură va conta tulpina sud-africană, care a mai fost depistată și în Botswana și Hong Kong.

„Dacă vaccinurile vor deveni mai eficiente, fie adaptate tulpinilor circulante dintr-o anumită perioadă… Deocampdată discutăm despre același vaccin, elaborat la sfârșitul anului 2020, care din păcate, are o eficacitate probabil de sub 50%, dacă vorbim despre tulpina Delta, de la 90%, cât avea față de tulpina originală”, a mai punctat Rafila.

Precizările lui Alexandru Rafila despre eficiența vaccinurilor au fost făcute în contextul în care statele din centrul și vestul Europei, cu o acoperire vaccinală foarte mare, de peste 70%, se confruntă cu cea mai dificilă perioadă de la începutul pandemiei. Zilnic, se înregistrează recorduri după recorduri din punct de vedere al numărului de persoane infectate cu forme ușoare, medii dar și grave, iar presiunea pe spitale este direct proporțională.

Între timp, medicamentele anti-COVID-19, care pot fi adminsitrate de la primele simptome, pentru a preîntâmpina agravarea bolii și internările, se lasă așteptate.