Poziția M10 privind criza refugiaților: "Este responsabilitatea noastră morală să ajutăm oameni aflați în situații limită, fără a pune întrebări privind etnia sau religia lor. Azilul, o soluție temporară"

Poziția M10 privind criza refugiaților: "Este responsabilitatea noastră morală să ajutăm oameni aflați în situații limită, fără a pune întrebări privind etnia sau religia lor. Azilul, o soluție temporară"
Foto: adevarul.ro
Criza refugiaților este o dramă umanitară, care nu poate să ne lase indiferenți, consideră Monica Macovei.

Conform liderului M10, este responsabilitatea noastră morală să ajutăm oameni aflați în situații limită, „fără a pune întrebări privind etnia sau religia lor”.

„Pentru a-și demonstra valorile care vin din tradiția creștină, umanistă și din cultura libertății, Europa trebuie să dovedească solidaritate și compasiune. În același timp, eventuali membri ai Statului Islamic cu obiective de distrugere a democrației sau teroriste trebuie să fie identificați și opriți, pentru siguranța oamenilor. 

Deși România nu este o destinație aleasă de refugiați, țara noastră trebuie să fie solidară cu statele membre UE. Nu avem dreptul să uităm solidaritatea unor țări ca Franța și Germania, care au primit sute de mii de cetățeni români, atunci când aceștia fugeau din fața persecuției comuniste.
 
Credem ferm în valorile solidarității, dar nu confundăm solidaritatea firească a lumii civilizate cu asistențialismul generalizat sau cu demagogia multiculturalismului. Credem că toți cei care migrează spre un alt spațiu cultural trebuie să-i respecte regulile și valorile, nu să fie intoleranți față de regulile societăților și țărilor care le oferă protecție în fața persecuției și violenței. Facem totodată distincția între refugiații din calea războiului și persecuției, imigranții din rațiuni economice și potențialii infiltrați cu scopuri teroriste: pentru fiecare categorie Uniunea Europeană are reguli specifice.
 
În ce privește discursul public, condamnăm cu egală fermitate specularea lacrimogenă a nefericirii refugiaților și instrumentalizarea fricii de aceștia. M10 îndeamnă la echilibru, empatie și pragmatism în încercarea de a găsi soluții. Sentimentalismul ieftin sau isteria naționalistă nu sunt soluții.
 
Considerăm că azilul este o soluție temporară; soluția durabilă trebuie căutată în țările de unde provin refugiații. Aceasta înseamnă combaterea Statului Islamic și a regimurilor care recurg la violență împotriva propriilor cetățeni”, se arată într-un comunicat al partidului condus de Monica Macovei – M10.