Alin Stoica, despre o eventuală stare de alertă în Sectorul 1 din cauza gunoaielor: Voi anunța decizia până la sfârșitul zilei. Nu va rezolva diferendul comercial dintre prestator și autoritatea locală (VIDEO)

Alin Stoica, despre o eventuală stare de alertă în Sectorul 1 din cauza gunoaielor: Voi anunța decizia până la sfârșitul zilei. Nu va rezolva diferendul comercial dintre prestator și autoritatea locală (VIDEO)
Alin Stoica, prefectul Capitalei. Sursa foto: Facebook

Alin Stoica, prefectul Bucureștiului, a vorbit despre problema gunoaielor din Sectorul 1 și a precizat că va anunța până la sfârșitul zilei de joi o decizie cu privire la o eventuală stare de alertă. În acest moment se caută soluții alternative, a spus oficialul, care a precizat că nici măcar starea de alertă nu va rezolva diferendul comercial dintre prestator si autoritatea publică locală.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Prefectul Alin Stoica, despre o eventuală stare de alertă în Sectorul 1 din cauza gunoaielor

„Gestiunea acestor deșeuri cade în sarcina ambilor jucători, și anume autoritatea publică locală și firma care are delegat serviciul public de salubrizare. Există și o componentă de care sunt responsabili cetățenii, din câte înțeleg, de mulți ani de zile, gunoiul fiind gratuit, există un comportament indus al cetățenilor de a abandona deșeuri pe raza Sectorului 1 pentru că până acum, nu-i așa, se luau gratuit aceste deșeuri, însă iată că lucrul acesta trebuie gestionat în mod diferit acum”, spune oficialul.

Întrebat dacă insinunează că și cetățenii ar avea o vină în ceea ce privește problema gunoaielor din Sectorul 1, Alin Stoica a răspuns: „Există un comportament nedorit, și anume deșeurile din construcții care sunt mult mai scump de procesat, ele trebuie transmise direct către firma de salubrizare, plătind o anumită sumă de bani. Nu este vina tuturor cetățenilor, sunt anumiți cetățeni care abandonează astfel de deșeuri, nedorind să achite suplimentar nimic, și acest lucru, evident, creează un disconfort pentru toți ceilalți”.

„Am avut discuții cu Poliția Locală a Sectorului 1, înțeleg că în fiecare zi se fac și controale și există multe amenzi care sunt date în acest sens, însă, evident, până la sfârșitul zilei, administrația publică locală trebuie să se ocupe de deșeurile care sunt abandonate pe străzi”, a adăugat el.

Prefectul Capitalei susține că astăzi va finaliza analiza și că va anunța decizia până la sfârșitul zilei.

„Astăzi voi termina această analiză și până la sfârșitul zilei voi anunța care este decizia”, a spus Alin Stoica.

Referitor la faptul că în luna iunie s-a mai discutat despre instituirea unei stări de alertă în Sectorul 1, dar demersul nu s-a concretizat, el a explicat: „S-au schimbat lucrurile, atunci discuția era despre deșeurile menajere, și anume acele deșeuri care sunt produse în gospodărie și care sunt puse în tomberon și preluate. Pentru acea situație, blocajul era la sortator, acea situație a fost deblocată prin găsirea unui bypass, adică primăria plătește și acum direct sortatorului aceste deșeuri menajere, ele sunt ridicate și acea situație a fost rezolvată”.

„Acum, discuția este pentru deșeurile de pe stradă, deșeurile stradale, fie abandonate de cetățeni, fie cele din coșurile de gunoi, pe care prestatorul trebuie să le ia, să le ducă, evident, la reciclare sau la depozitare și primăria le plătește, din câte înțeleg. Blocajul este o neînțelegere între prestator și autoritatea publică locală, primăria spune că plătește aceste deșeuri, ceea ce nu se înțelege asupra prețului corect este serviciul de măturare, spălare, salubrizare stradală, iar prestatorul spune că nu este plătit corespunzător pentru toate serviciile pe care le face. Acest diferend comercial nu va putea fi rezolvat chiar dacă va exista declarată o stare de alertă pe o perioadă limitată de timp pentru evacuarea tuturor deșeurilor care pun în pericol siguranța cetățenilor sau sănătatea lor, acest lucru nu va rezolva diferendul comercial”, a mai afirmat Alin Stoica.

Întrebat dacă o confirmare a pericolului făcută de DSP este suficientă pentru a declara starea de alertă, oficialul a precizat: „Evident, dacă DSP confirmă că această stare provoacă o stare sanitară precară și un pericol pentru cetățeni din punct de vedere sanitar, normal”.