Premierul Florin Cîțu şi ministrul Justiţiei vor susține o declaraţie de presă, la ora 18.00

Premierul Florin Cîțu şi ministrul Justiţiei vor susține o declaraţie de presă, la ora 18.00
foto: Facebook @ Florin Cîțu

Premierul Florin Cîţu şi ministrul Justiţiei, Stelian Ion, vor susţine marţi, la ora 18.00, o declaraţie de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană a anunțat că va continua să monitorizeze evoluţia situaţiei din România, prin intermediul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției, până la îndeplinirea obiectivelor. 

Comisia remarcă un impuls reînnoit reformei în Justiție, dar așteaptă ca autoritățile române să transpună angajamentele asumate în măsuri concrete.

„De la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendință pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referință ale MCV. Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei și remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. Ca urmare a acestui fapt, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante. Comisia așteaptă cu interes ca autoritățile române să transpună acest angajament în măsuri concrete, legislative și de altă natură”, a transmis Comisia Europeană, potrivit HotNews.

„Comisia are convingerea că România poate îndeplini obiectivele de referință ale MCV dacă aceasta menține evoluția pozitivă actuală și dacă adoptă și pune în aplicare cu hotărâre reformele angajate. Comisia este pregătită să sprijine autoritățile române în acest sens”, se mai arată în comunicat.

La data de 7 iunie 2021, ministrul Justiției, Stelian Ion, a participat, la Luxemburg, la lucrările Consiliului Justiție și Afaceri Interne, prima reuniune în format fizic a miniștrilor justiției de la declanșarea pandemiei COVID. Cei doi demnitari au discutat despre legile justiției și desființarea SIIJ, comisarul precizând că acestea reprezintă elemente esențiale în contextul MCV și al statului de drept. Comisarul a mai făcut referire la importanța respectării de către România a hotărârii CJUE din 18 mai 2021, a informat Ministerul Justiției. 

Urmăriți B1TV.ro și pe