PRIMA MOȚIUNE împotriva unui ministru din guvernul GRINDEANU: USR îl taxează pe Florin Iordache pentru ordonanţele care privesc amnistia şi graţierea

PRIMA MOȚIUNE împotriva unui ministru din guvernul GRINDEANU: USR îl taxează pe Florin Iordache pentru ordonanţele care privesc amnistia şi graţierea

Parlamentarii USR anunță că vor iniția o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, Florin Iordache, pe tema proiectelor de Ordonanță de Urgență privind grațierea și modificările aduce Codului Penal, potrivit unui comunicat de presă, citat de HotNews.ro.

De asemenea, aleșii din partidul lui Nicușor Dan vor adresa un memoriu Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii și Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în care va arăta de ce proiectele celor două ordonanțe de urgență urmăresc interesele unor persoane care dețin sau au deținut functii publice și nu pe cele ale societății.

În comunicatul citat, reprezentanții USR precizează că ministerul Justiție a eșuat în încercarea de a argumenta nevoia urgentă de adoptare a acestor măsuri și că PSD folosește în mod abuziv situația din penitenciare ca justificare.

De asemenea, USR consideră că toate modificările aduce Codului penal și de procedură penală ar trebui decise în Parlament.

"USR consideră inacceptabilă promovarea de către Ministerul Justiției a celor două proiecte de ordonanțe de urgență care legiferează în domenii fundamentale pentru statul de drept și consideră că Ministerul Justiției a eșuat în încercarea de a justifica urgența reglementării cuprinse în cele două proiecte. (…)

Considerăm că PSD se folosește abuziv de situația populației penitenciare pentru a cărei rezolvare durabilă are instrumente administrative, prin convertirea unor spații dezafectate – precum foste cazărmi – în închisori, sau legislative, cu inițierea unei dezbateri publice privind reforma sistemului penitenciar. USR este deschis să preia inițiative din societatea civilă cu acest scop", se arată în comunicatul USR.

"Ne aflăm în fața unei insolite amnistii operate prin dezincriminarea unor fapte. Considerăm că nu se justifică sub nicio forma interesul pentru dezincriminarea unor fapte care au fost considerate încă de la Codul Penal din 1936 (art. 242 Neglijenta in functiuni), drept periculoase social și că a lipsit complet o argumentație de fond privind aceste subiecte" mai transmit reprezentanții USR..

Urmăriți B1TV.ro și pe