Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a vorbit despre cazul stației seismice, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru, și susține că municipalitatea nu a primit nici până acum adresa necesară de la Institutul Național pentru Fizica Pământului.
Reacția edilului vine în contextul în care autoritățile locale fuseseră acuzate că ar fi refuzat instalarea unei stații seismice din cauza unei facturi la curent estimate la 10 lei/pe lună. Marcel Romanescu susține că „n-a fost nicio discuție legată de asigurarea consumului sau cine acoperă acest cost al consumului cu curentul electric, ci a fost strict legată de o adresă” care ar fi trebuit să vină din partea INFP.
Marcel Romanescu susține că discuțiile din spațiul public reprezintă o problemă „artificială”.
„Reprezentanții Institutului s-au deplasat anul trecut în municipiul Târgu Jiu, au luat legătura cu secretarul municipiului Târgu Jiu, cu domnul Grigore Jianu. Dumnealui a desemnat o persoană, directorul Direcției de Patrimoniu, care s-a deplasat cu reprezentanții Institutului Național de Fizica Pământului la mai multe locații pe raza municipiului Târgu Jiu”, a declarat primarul din Târgu Jiu.
„Au fost două vizite ale acestor reprezentanți în municipiul nostru, la un moment dat s-a convenit asupra a două locații pe care doream să le punem la dispoziție, însă, distinsă doamnă, și sper că și telespectatorii dumneavoastră trebuie să înțeleagă că, indiferent cine aș fi eu și pe cine aș reprezenta, toate lucrurile acestea se fac în mod legal, adică după ce au covenit locațiile respective, unde să fie instalate cele două stații, trebuiau să ne facă o adresă, doar o adresă venită din partea Institutului Național de Fizica Pământului, în care să ne solicite terenul pe care doreau să instaleze aceste stații”, a adăugat edilul.
„Nici măcar astăzi, la un an de zile după discuții, ultima discuție care a avut loc nu în prezența mea, ci doar cu domnul secretar general al Primăriei Municipiului Târgu Jiu, nu avem o astfel de adresă venită de la Institutul Național pentru Fizica Pământului”, a continuat el.
„Pe de altă parte, fără o solicitare venită de la o instituție sau de la o autoritate, sau de la o persoană fizică, niciodată autoritatea publică locală nu poate emite o hotărâre de consiliu pentru alocarea unei suprafețe de teren, indiferent că vorbim de un metru pătrat, de 5 metri pătrați sau de 5.000 de metri pătrați”, susține Marcel Romanescu.
„N-a fost nicio discuție legată de asigurarea consumului sau cine acoperă acest cost al consumului cu curentul electric, ci a fost strict legată de o adresă pe care Institutul Național pentru Fizica Pământului trebuia să o facă către Primăria Municipiului Târgu Jiu ca ulterior, prin hotărâre de Consiliu Local, fiind o entitate de stat, să i se poată atribui cele două suprafețe de teren de mici dimensiuni. E vorba de câțiva metri pătrați de teren”, a mai spus primarul Marcel Romanescu.